Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici kritički protiv liječnika

06. siječnja 2009. u 15:13 24 prikaza

ŠIBENIK – Aktualna reforma zdravstvenog sustava uznemirila je znatan dio hrvatskih građana, a usput je, čini se, proizvela i ozbiljne nesuglasice i međusobne optužbe među liječnicima. To pokazuju i zbivanja u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je 25 liječnika obiteljske medicine priredilo skup u Šibeniku na kojem su potpisali peticiju protiv primjene reforme zdravstvenog sustava, obrazlažući to namjerom održanja ugleda i dostojanstva liječničkog poziva i medicinskih sestara, te, na koncu, pacijenata.

Tako je dr. Zoran Bitunjac, specijalist obiteljske medicine iz Primoštena, opovrgnuo navode ministra zdravstva dr. Darka Milinovića kako je većina liječnika u Hrvatskoj započela s naplatom participacije. Nasuprot tome, tvrde šibensko-kninski liječnici, od početka godine nijedan liječnik nije naplatio participaciju pacijentima.

No, svega dan nakon što je 25 šibensko-kninskih liječnika obiteljske medicine potpisalo spomenutu peticiju, javno je istupio dr. Damir Milaković, šef Odjela otorinolaringologije u Općoj bolnici Šibenik, i to, kako je kazao, u ime bolničkih liječnika, odnosno bolničkog stručnog vijeća. Dr. Milaković je kritizirao čin liječnika obiteljske medicine te ustvrdio da su obiteljski liječnici imali dosta vremena da dobro prouče i temeljito se upoznaju s odredbama reforme.

Poručio je i kako dignitet liječnika ne može zastupati jedna određena pojedinačna interesna skupina unutar sustava, nego bi to trebali učiniti svi liječnici zajedno, odnosno njihove krovne udruge. Osim toga, njegovo je stajalište da prava pacijenata ne mogu braniti liječnici, već pacijenti sami.

Inače, potpisnici peticije najavili su i podizanje ustavne tužbe zbog njima spornih odredbi reforme zdravstvenog sustava.


VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka