Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaće znanje

Liječnici iz regije u "Magdaleni" učili operirati na kucajućem srcu

operacija
Arhiva VL
VL
Autor
Diana Glavina
14.06.2010.
u 11:52

– Možemo govoriti o izvozu hrvatskoga intelektualnog proizvoda te tehnologije u susjedne zemlje. Naime, 90 posto operacija premosnica radimo na kucajućem srcu, dakle bez uporabe stroja za izvantjelesnu cirkulaciju.

O operacijama premosnica na kucajućem srcu te o operacijama mitralnog srčanog zaliska u bolesnika koji pate od poremećaja srčanog ritma, tzv. fibrilacije atrija, teorijsko, ali i praktično znanje stjecalo je dvadesetak kardiokirurga i kardiologa iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovina, Makedonije te iz Zagreba i Rijeke na dvodnevnu simpoziju prošloga tjedna u Specijalnoj srčanoj bolnici “Magdalena” u Krapinskim toplicama.

Jeftinije operacije

– Možemo govoriti o izvozu hrvatskoga intelektualnog proizvoda te tehnologije u susjedne zemlje. Naime, devedeset posto operacija premosnica radimo na kucajućem srcu, dakle bez uporabe stroja za izvantjelesnu cirkulaciju, i to je u nas etablirana kirurška metoda – objašnjava kardijalni kirurg dr. Ante Zvonimir Korda koji je s doc. Igorom Alfirevićem organizirao znanstveno-stručni tečaj. Uz ovu operacijsku metodu manji je rizik od komplikacija, oporavak je pacijenta brži i samo dan poslije zahvata na srcu iz intenzivne njege premješta se na odjel. Istodobno, operacije srčanih premosnica na kucajućem srcu zahtjevnije su za kirurga, pa je i u europskim razmjerima mali broj centara u kojima se bolesnici operira ovom metodom. Operacije su na kucajućem srcu i jeftinije jer je hospitalizacija pacijenata kraća - kaže dr. Korda te izdvaja:

– U pet godina u “Magdaleni” je uz kucajuće srce operirano više od 1200 pacijenata, a smrtnost je 0,9 posto. Stoga kolegama iz susjednih zemalja prikazujemo našu strategiju.

Prvoga dana simpozija izvedene su tri operacije na kucajućem srcu u bolesnika starijih od 75 godina.

Dug život s premosnicom


Prema službenim podacima, 15-godišnje je preživljenje pacijenata s premosnicama 70 posto. Vodeći svjetski kirurzi u liječenju srčanih aritmija i fibrilacije atrija prof dr. Marko Turina i dr. Marco Solinas, kardiokirurg u talijanskom centru Massa, u Krapinskim toplicama bili su gosti operateri i mentori.

Komentara 1

KA
kavkaz11
13:42 14.06.2010.

Dr. Korda je prije tri godine izveo čudesnu operaciju na srcu mojeg oca. Liječnici bolnice u Krapinskim Toplicama su vrhunski stručnjaci, a istovremeno vrlo jednostavni i susretljivi ljudi. Čestitka dr. Kordi i cjelokupnom osoblju bolnice Magdalena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije