Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puna primjena

Liječnici intenzivirali štrajk od danas

štrajk
Ivo Čagalj/PIXSELL
30.09.2013.
u 17:21

Prethodnih su deset dana izlazili pacijentima u susret, primali naručene na redovite preglede, međutim, od danas su se doista počeli držati pravila o opsegu i načinu poslova tijekom štrajka

Liječnici su danas intenzivirali štrajk u bolnicama. Prethodnih su deset dana izlazili pacijentima u susret, primali naručene na redovite preglede, međutim, od danas su se doista počeli držati pravila o opsegu i načinu poslova tijekom štrajka.

– Osobno sam izašao pred pacijentice, pozdravio ih i objasnio da sam u štrajku i da danas nemam ambulantu, a ako je nekome hitno, neka se javi službujućim liječnicima u ambulantu – rekao nam je mr. sci. Trpimir Goluža, dr. med. specijalist ginekologije i porodništva iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb. Dr. Goluža ogorčen je, kako kaže, spinovima kojima se u javnosti prikazuje da liječnici štrajkaju samo zbog više novca.

– Mi upozoravamo na to da je hrvatski zdravstveni sustav pred kolapsom i kako se održava jedino zbog entuzijazma i samoprijegora svih koji rade u zdravstvenom sustavu! Tjera nas se da radimo protuzakonito, naime, zakonski je radni tjedan 40 sati, iznimno maksimalno 48 sati, a prosječan doktor odradi mjesečno između 200 i 230 sati, što je 30 do 40 posto više od normalnog radnog vremena! Od štrajka u konačnici najviše koristi mogu imati pacijenti, jer štrajk je vapaj odgovornih ljudi koji žele zaustaviti propast zdravstvenog sustava i Hrvatske kao socijalne države! Nužne su ogromne reforme da se hrvatskom zdravstvu ne dogodi ono što se dogodilo gospodarstvu, da ga preuzmu privatnici, a time će zdravstvena skrb prosječnom građaninu postati nedostupna! – ogorčen je dr. Goluža.

Velik dio liječnika povrijeđen je, kažu, neistinitim iznosima o njihovim plaćama. Ističu primjer plaće doktora znanosti, što je najviši stupanj akademskog obrazovanja za koji se liječnik mora sustavno školovati 25 godina, i ujedno subspecijalista, što je najviši oblik stručnog usavršavanja, sa 20 godina staža i šest mjesečnih dežurstava od kojih su tri vikenda po 24 sata, s poreznom olakšicom za dvoje djece ne doseže ni punih 13 tisuća kuna!

– Ne postoji novac zbog kojeg bi normalan čovjek to radio, a uvredljivo je da nas još i s ovakvim plaćama prozivaju – poručuju liječnici. Pregovorima o kolektivnom ugovoru i jučer je prisustvovao dr. Ivica Babić, šef liječničkog sindikata, pored Spomenke Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Anice Prašnjak iz Strukovnog sestrinskog sindikata, koji je izašao iz štrajka. Ministarstvo zdravlja zatražilo je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava tumačenje može li sindikat u štrajku istodobno pregovarati o KU. Odgovor očekuju do srijede u 10 sati, kada se pregovori nastavljaju.

>>Pregovori u zdravstvu prekinuti jer se pojavio i Ivica Babić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije