Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNA SKUPŠTINA

Štrajk i dalje traje, pregovori se nastavljaju sutra

ivica babić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
04.11.2013.
u 12:00

Jutrošnji pregovori ministra Rajka Ostojića i predstavnika triju sindikata zdravstva počeli u 10 sati i trajali jedva nešto više od sata

U podne je počela izvanredna skupština Liječničkog sindikata na kojoj će se odlučiti o daljnjoj sudbini štrajka. Štrajk bolničkih liječnika protegao se na 48. dan što nije svejedno ni štrajkašima jer štrajk nije ležerno ispijanje kava nego stalan veliki psihički pritisak.

I pacijenti su počeli biti sve nestrpljiviji pa postoji mogućnost da se štrajk prekine i prije potpisivanja kolektivnog ugovora, iako šef Liječničkog sindikata Ivica Babić sve vrijeme ponavlja da je samo potpisivanje KU jedini uvjet za prekid štrajka. Dođe li do toga, značit će to uspjeh Vladine strategije odugovlačenja, odnosno komotnog pristupa pregovorima koji su se mjesec i pol odvijali otprilike dvaput tjedno, a ne, kako je to prijašnjih godina bio slučaj u pregovorima s javnim službama, danonoćno.

Jutrošnji pregovori ministra Rajka Ostojića i predstavnika triju sindikata zdravstva počeli su u 10 sati i trajali jedva nešto više od sata jer je Babić morao na izvanrednu skupštinu. Nastavljaju se sutra.

 Ako se u narednih tjedan dana ne postigne dogovor odnosno ne  potpiše kolektivni ugovor, Liječnički sindikat pozvat će liječnike da povuku suglasnosti o radu duljem od 48 sati tjedno, a uslijedit će i kuvertirani raskidi ugovora o radu, drugim riječima, liječnici bi mogli masovno dati otkaze, tvrdi šef Liječničničkog sindikata Ivica Babić. Na primjedbu da to zvuči pomalo bleferski, Babić je uzvratio.

- Bleferski ili ne, na Medicinskom fakultetu u Splitu prije tri godine, kad je bio problem s kumulativom odnosno radom liječnika istodobno u bolnici i na fakultetu, dobio sam 75 bjanko otkaza. Head hunteri obilaze Hrvatsku i, ako Vlada nema potrebe za radom liječnika, moramo nalaziti alternative, kaže Babić.

Izvanredna skupština Liječničkog sindikata izaključila je i da su nezadovoljni dosadašnjom dinamikom pregovora. Trraže da oni od sutra budu svakodnevni i u kontinuitetu.

Komentara 18

PI
pidohca
13:11 04.11.2013.

kad se arčilo i bančilo zdravstvo je uvik bilo na margini,(mislim na plaće dotura) sa ka je štednja, sa bi oni tili i ono "teke"sirotinje uštipniti, babiću,drž se...ne daj bandi

CR
cronothdz
11:41 04.11.2013.

dakle sad je mjesec dana štrajko,a kad ne štrajka odradi 500 sati,sad da nadoknadi dure odradio 1000 sati u listopadu i to je to......

KA
kaktus
11:03 04.11.2013.

kaj je preveč je preveč, sestre su te koje su tik do pacijenta a i do liječnika i često dobe po nosu i s jedne i s druge strane, moraju imati razumjevanja i za pacijenta i za liječnike, a većina ih se ponaša kao da su bogom dani. Šta bi one trebale, tj.mi?! Kud nas fali, tud ih je dosta već za mirovinu nove ne primaju, druge pak stalno drže po zamjenama i tako godinama, fuj... od svih pametnih u politici nitko ne želi stat na loptu i sranja u ovoj državi dovest u red, al griju fotelje i ubiru plaću za prodavanje magle

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije