Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milinovićev plan kako spriječiti sukoba interesa

Liječnici će godišnje primati najviše 1000 kuna sponzorskih darova

lijekovi
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
14.02.2010.
u 20:30

Neetično oglašavanje lijekova kažnjavat će se skidanjem s liste HZZO-a, spremne su i rigorozne novčane kazne.

 

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je novi pravilnik kojim bi trebalo stati na kraj brojnim pričama o sukobu interesa između liječnika i farmaceutske industrije, a iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje farmaceutske su tvrtke, članice Udruge za inovativne lijekove, već dobile ugovor kojim se želi regulirati etičko oglašavanje lijekova, uvjeti i način oglašavanja.

Rigorozne kazne

Od proizvođača lijekova prije svega traži se da za lijek koji se nalazi na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a neće upotrijebiti niti jedan oblik oglašavanja ili obavještavanja osiguranika i liječnika u primarnoj zaštiti i liječnika u bolnicama koji su u ugovornom odnosu sa HZZO-om. Zabranjeno je, naravno, poticanje propisivanja, izdavanja, prodaje i potrošnje lijekova u pisanom, slikovnom, zvučnom, usmenom, elektroničkom, digitalnom ili bilo kojem drugom obliku, a predviđene su i rigorozne financijske kazne ako se proizvođači lijekova ne budu pridržavali ugovora. Naravno, ako ga prihvate i potpišu.

Farmaceutska kompanija smije u kalendarskoj godini potrošiti na pojedinog liječnika najviše tisuću kuna na sponzorski materijal, darove, reprezentacijske i slične troškove što ne uključuje pokroviteljstvo sudjelovanja na stručnim i znanstvenim sastancima, predavanjima u zemlji i inozemstvu. Farmaceutska će tvrtka morati HZZO-u platiti naknadu od tri posto ukupnog troška koji je HZZO-a imao za određene lijekove i to zbog smanjenja učinkovitosti liječnika u radu s pacijentima koji su posljedica promocije lijekova odnosno susreta i razgovora stručnih suradnika proizvođača lijeka s liječnikom na njegovu radnom mjestu.

Zatim, HZZO traži da mu tvrtka plati 15 posto od ukupnog porasta troška HZZO-a, ako je do porasta potrošnje određenog lijeka došlo zbog promidžbe lijeka koja nije dopustiva. A je li i zašto je došlo do porasta potrošnje lijekova utvrđuje HZZO na temelju vlastitih podataka o potrošnji u usporedbi s godinom ili dvije godine ranije. Od proizvođača lijekova traži se također da na stručnim skupovima koje organiziraju za liječnike, nestručni sadržaji, poput izleta i sličnih druženja, ne smiju zauzimati više od deset posto vremena.

Čeka se očitovanje


Ako Povjerenstvo za lijekove HZZO-a utvrdi da je farmaceutska tvrtka djelovala protivno ugovoru o etičkom oglašavanju lijekova, Upravno vijeće HZZO-a može brisati bilo koji lijek ili više lijekova te tvrtke s osnovne ili dopunske liste HZZO-a! Udruga inovativnih kompanija danas bi se trebala očitovati o HZZO-ovu prijedlogu ugovora.

Komentara 12

OB
-obrisani-
19:35 15.02.2010.

da moš misliti što je ona doktorica kako se potpisuje da je ona doktorica znala bi da je naš ministar zdravstva po važećim zakonima dužan nabavljati cjepiva protiv epidemija

CE
cericzel
22:21 14.02.2010.

Ako to zaživi u praksi-svaka čast. (mada...pronaći će oni opet načina da dobiju svoj dio kolača...teško će im biti odreći se \"čistog keša na ruke\")

ME
Me2009
10:01 15.02.2010.

Treba proglasiti Nacionalni Dan Mudrosti kada maknu tog kretena s pozicije ministra. Ovako zeli da Upravno Vijece (ljudi skriveni iza ovog naziva) i sam ministar drze u saci sve farmaceute i samo oni dobivaju provizije. Lopine prozirne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije