Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh Mare Popović

Liječnica iz Vrlike otkrila što Zika čini

Zika virus
Foto: Reuters/PIXSELL
15.02.2016.
u 21:45

Profesorica Instituta za patologiju u Ljubljani otkrila je utjecaj virusa na mozak ploda

Slovenska znanstvenica hrvatskog podrijetla prof. dr. Mara Popović prva je neuropatologinja na svijetu koja je opisala mozak ploda koji je napao i oštetio virus Zika i otkrila što se skriva u glavicama nesretne djece čije su majke bile zaražene tim virusom.

Mozak ploda u 33. tjednu starosti bio je tri puta lakši od mozga zdravog ploda te dobi jer ga je infekcija Zikom doslovno zaustavila u rastu. A mozak se više ne može oporaviti.

Uspjeli izolirati virus

Mara Popović priznata je liječnica i profesorica Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je s kolegama prošloga tjedna predstavila važno otkriće: slovenski tim prvi je na svijetu uspio dokazati s vrlo velikom sigurnošću da virus Zika uzrokuje mikrocefaliju (“malu glavu”), o čemu se do sada govorilo anegdotski te su uspjeli izolirati i sekvencionirati virus, odnosno njegov genom, što pak otvara vrata pronalasku cjepiva. Važno otkriće kruna je karijere Vrličanke, koja se s roditeljima sa 13 godina preselila u Split, a otamo otišla u Zagreb, gdje je 1975. završila Medicinski fakultet. – Tri sam godine radila u Hitnoj pomoći u Karlovcu i htjela sam upisati specijalizaciju za patologiju, no plaća je bila toliko mala da mi nije pokrivala podstanarstvo - govori prof. Mara Popović.

Kad su kolege našle posao u Sloveniji, slijedila ih je. Prvo kao liječnica u željezari u mjestu Ravne, a onda je počela specijalizaciju u Ljubljani. Usavršavala se u Beču i u SAD-u, i vodeća je stručnjakinja u polju neuropatologije u Sloveniji i šire.  Slovenija, za razliku od nekih država, može izvoditi prekid trudnoće u bilo koje doba ako je plod oštećen i to radi i na slovenskim i na trudnicama iz inozemstva. Mlada žena, 25-godišnjakinja, čiji identitet ne želimo otkriti, javila se s takvim zahtjevom. U Brazilu je od 2013. radila kao volonterka, a onda je u veljači prošle godine zatrudnjela – kaže. U 13. tjednu trudnoće razboljela se od Zika groznice.

Nalazi ultrazvuka odmah po zarazi te u 20. tjednu bili su uredni. Vratila se u Europu, a u 29. tjednu UZV je pokazao da je glava ploda mala i da mozak ima kalcifikacije. Žena se javila u Ljubljanu gdje je trudnoća prekinuta i obavljena je obdukcija. Dijelovi mozga koji se razvijaju u prvom trimestru, bili su uredni, govori prof. Popović. No veliki mozak, posebno moždana kora gdje je većina živčanih stanica koje nam omogućavaju da se krećemo, osjećamo, govorimo,... da smo to što jesmo, bio je oštećen. S tim se poklapa i zaključak da je infekcija opasnija ako se dogodi rano u trudnoći.

– Dok je u 20. tjednu trudnoće kora glatka, u 33. ima vijuge skoro kao odrastao mozak. Mozak koji je napao virus Zika bio je gladak. U veće skupine živčanih stanica kore mozga, koje je oštetio virus, odložile su se kalcijeve soli, što je spriječilo daljnji razvoj – pojednostavljeno objašnjava prof. Popović.

Slično kao djelovanje ospica

Slične posljedice uzrokuje citomegalovirusa ili virus ospica, no u mozgu ploda nije pronađen nijedan drugi mikroorganizam, osim Zike. Usto, svi su drugi organi bili potpuno zdravi. Slovenski su znanstvenici zaključke objavili u časopisu New England Journal of Medicine, no uz prestiž, otkriće ima i konkretnu primjenu.

– Time je omogućen daljnji rad na traženju cjepiva – kaže prof. Popović i dodaje: – Kada poznajemo uzrok, lakše je tražiti rješenje.     

>>Brazil: 220 tisuća vojnika u borbu protiv zika virusa

>>Zika virus širi paniku i među hrvatskim sportašima: 'Zdravlje nam je na prvom mjestu'

Komentara 26

VR
Vril
00:29 16.02.2016.

otvorite Internet i nac cete da je to ZIKA zasticeni virus kojim upravlja zaklada rotschild vec 70g i niko ga drugi nesmi koristiti ni istrazivati osim njih...znaci da su nasilnim cjepljenjem djece i trudnica medju narod svjesno pustili virus....a vi virujte sta ocete,dokazi su vam prid nosom....

VA
valsabbion
22:58 15.02.2016.

ja joj nebi cestitao , ja mislim da je ona obican placenik velike farmaceutske industrije , na youtubu je procurilo da je to sa zikom samo jos jedna u nizu prevara podstaknuta sa Gejtsovim programom o depopularizaciji planete. Tko nezna engleski , moze procitati ovo : http://www.intermagazin.rs/razotkrivena-zavera-naucnici-otkrili-da-mozak-ne-ostecuje-virus-zika-vec-otrov-iz-monsanta/

PI
pistaljka
00:13 16.02.2016.

Zika virus nema nikakve blage veze sa microcephaliom, nego ptda vakcine kojima su masovno cijepili zatrudnjele žene pod izlikom da im zaštite novorođenčad od kojekavih bolesti. Ustvari ovo je još jedan od monogih podvala i laži onih koji žele reducirati broj stanovnika za 90% na svijetu i koji žele stvoriti generacije humanoida koji bi bili na malo većem nivou od obične ovce, jer takvima je najlaške upravljati. Vjerujem da ovaj put ovaj eksperiment malo bio prejak, pa to treba sakriti optužujući komarce i zika virus, koji je vrlo neučinkovit i u 80% slučajeva ne prouzročuje apsolutno nikakve ni simptome ni probleme za zdravlje, jer vrlo brzo virus bude uništen u ljudskom tijelu. Na ovaj način oni će vas natjerati na cjepljenje, koje će dugoročno prouzročiti mongrelizaciju potomstva, potomstvo koje će više sličiti na životinje po kapacitetu razmišljanja, nego na ljude. Također će upotrebljavati otrovno zaprašivanje koje će ubijati komarce, koje oni i onako izbacuju iz helikoptera i aviona, ali će uništavati više vaše živote. Živimo u vremenu opće obmane, sa svih mogućih strana, a farmaceutika je jedna od najvećih grana zločinačke prevare. Oni za velike novce potplaćuju otvoreno ponekad, a ponajviše čistom manipulacijom kroz odgoj - pranjem mozga, i raznim pritiscima, uključujući tu i dobru plaću i dobro zaposlenje, koje ćete ne samo izgubiti, ako ne ostanete na njihovoj liniji, nego ćete i izgubiti život. Dragi moji, upravo tako današnji sotona radi, koji se zaodjenuo lijepim odjelim, doktoratima, nobelovim nagradama, velikim plaćama, ugledom, zvučnim imenima tvrtaka (oni to vole okititi riječima poput "renomirani" - znate to zvuči poput idolopoklonstva i strahopoštovanja, pa i religijskim odorama. Njihova misao vodilja je uvijek bila: rat i biznis ćeš voditi prevarom, jer đavao ne može biti dobar niti činiti dobro, nego upravo suprotno, ali pod uvidom dobra, jer inače ne bi našao sljedbenike među onima koji su po svojoj prirodi dobri i žele samo dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije