Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Lihvarskim ugovorima oštetili najmanje 660 ljudi za oko 91 milijun kuna!

Prema optužnici, sve se odvijalo od početka 2007. do 17. svibnja 2012. kada su se optuženici na području Hrvatske povezali, a cilj im je bio sklapanje što većeg broja lihvarskih ugovora
14. siječnja 2014. u 17:10 2 komentara 3562 prikaza
\'gradska 15.10.2009.Zagreb, Hrvatska - **ILUSTRACIJA** dizanje i reklama lihvarskih kredita u novinama.  Photo: Antonio Bronic/VLM\'
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

USKOK je podnio optužnicu protiv 19 osoba, od kojih su dvije slovenski državljani, koje se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te sklapanje lihvarskih ugovora. Prema optužnici, sve se odvijalo od početka 2007. do 17. svibnja  2012. kada su se optuženici na području Hrvatske povezali, a cilj im je bio sklapanje što većeg broja lihvarskih ugovora.

Tereti ih se da su na ovakav način oštetili najmanje 660 osoba i to za oko 91 milijuna kuna. Sustav rada bio im je takav da su osobama koje su se našle u teškim materijalnim i životnim uvjetima nudili kredite, da bi potom u ugovorima u kreditima stavljali znatno veće iznose, od onih ugovorenih. Uz to su im obračunavali kamate, a ugovarali su i novčane kazne ako tražitelji zajma nisu mogli vraćati novac u dogovorenom roku.

Povrat zajma osiguravao se bjanko čekovima ili nekretninama tražitelja zajma, čija je vrijednost bila znatno veća od podignutog zajma. Da bi prikrili čime se bave, optuženici su diljem zemlje osnovali sto trgovačkih društava, a ta trgovačka društva otvarala su potom poslovnice kreditnih ureda diljem zemlje. Prema optužnici, svaki optuženik unutar grupe imao je svoja zaduženja pa se jedan, primjerice, brinuo za dotok novca, drugi za funkcioniranje kreditnih ureda i tako redom. Najzanimljivije u cijeloj priči je i što je jedna od optuženica vodila evidenciju tijeka novca, odnosno koliko je novca kome posuđeno te koliko je vraćeno.

>>Lihvar prijateljici dužnice: "Ti si nas upoznala, ti mi vrati novac!"

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • prava istina:

    Kada će na red doći i poduzeća koja svoji su svoj kapital večinom stekli lihvarenjem?! To je nekako zanemareno a ti su bili najgori. Direktori su čak lihvarili novcima od poduzeća a kamate ubirali sebi. O takvima se šuti i ... prikaži još! ne poduzima ništa. Recimo tako je tvornica cipela iz Ivanca jaaakoooo velika firma koja prosperira a sav je kapital zapravo prikupila lihvarennjem i uništenjem mnogih. Tako je isto i u mnogim drugim firmama a o tome se šuti. Valjda će i oni jednog dana doći na red.

  • LeonardS:

    Zašto nisu privedeni i odvjetnici iz Pule koji su uredno prijavljeni za posredovanjem takvih kredita