Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opovrgavaju optužbe

Lički HNS i ravnateljica Plitvica zajedno za ličkoga seljaka

hns lika
Iva Vidović/VLM
13.11.2012.
u 16:54

Lički HSLS optužio je Bertović i Čačića da će izigravati javnu nabavu putem "modela reaktiviranja zadruge"

Oko aktualnih političkih tema na području Ličko-senjske županije oglasio se i danas u Gospiću lički dio HNS-a predvođen Stipom Čačićem, predsjednikom Županijskog odbora HNS-a, saborskim zastupnikom Petrom Baranovićem te Milanom Kolakom, tajnikom HNS-a u županiji.

Ponajviše su se osvrnuli na nedavne napade čelništva ličkog HSLS-a koji je Čačića prozvao za osobni interes prilikom sastanka s ravnateljicom Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidijom Bertović na temu otkupa poljoprivrednih proizvoda lokalnih poljoprivrednika na području Parka.

Optužili su i Bertović i Čačića da će izigravati javnu nabavu putem "modela reaktiviranja zadruge" jednog političkog čelnika. Također su zahtijevali ostavku gospođe Bertović.

Čačić je danas objasnio, a iza njega je stao i Petar Baranović, kako je prije svega cilj HNS-a pomoći ličkom seljaku.

– 29. kolovoza HNS je rekao da podržava Lidiju Bertović i da prema njoj iznosi jedan zahtjev – da lički seljak može svoje proizvode prodavati u sklopu Nacionalnog parka  Plitvička jezera. U tu svrhu organizirali smo sastanak. Ne ja kao predsjednik HNS-a Ličko-senjske županije, nego kao vijećnik Županijske skupštine i kao član Savjeta za unapređenje zadrugarstva u Hrvatskom savezu zadruga. Nisu bile točne izjave kojima smo mi bili "počašćeni" i prema kojima smo išli forsirati svoje zadruge. Točno je da sve zadruge na području županije, ako se posao dobro organizira, imaju mogućnost svoje proizvode plasirati u sklopu Parka, objasnio je Čačić.

Baranović je naglasio da se neće pomiriti s time da trud hrvatskog seljaka propada.
– Prema našem stavu hrvatska poljoprivreda generalno mora pronaći put koji će joj omogućiti da što više svojih proizvoda plasira kroz turizam jer u protivnome i turizam gubi smisao kao gospodarska grana. Nećemo se pomiriti s time da roba hrvatskog seljaka propada zbog uvoza, da u Lici propada lički krumpir, janjetina, zelje, sve ono što su poljoprivredni brendovi Like, a da s druge strane uvoznički lobi bere ekstra profite na distribuciji proizvoda koji su se proizveli daleko od hrvatske granice. To za nas nije pravi pravac i u tom pogledu podupiremo novu inicijativu ravnateljice Parka da stvori sinergiju između ličkog sela i NP Plitvička jezera, kazao je Baranović.

HNS traži Jovanovića da intervenira u slučaju Veleučilišta

Obojica su se dotakla i teme Veleučilišta Nikola Tesla, čiji je ravnatelj Branislav Šutić (HDZ) navodno nezakonito smijenjen s tog mjesta. Smijenilo ga je Upravno vijeće, a po Statutu to može učiniti samo Stručno vijeće. Na čelu Upravnoga vijeća je Nikola Maras (SDP) pa su mnogi to shvatili kao političku smjenu.

HNS-ovci u ovom slučaju zahtijevaju hitnu reakciju resornog ministra Jovanovića.
– Bez obzira na to o kome je riječ, o kojim strankama, neka se prestane stvarati slučaj i ekscesna situacija oko Veleučilišta. Ne daj Bože da se dogodi da izgubimo ovu visokoobrazovnu ustanovu. To nikome nije u interesu, poručio je Čačić.

– Sve se stvari uz dobru volju i odgovoran pristup mogu riješiti u okviru zakona. Veleučilište u Gospiću je nešto što je Gospić teško stekao, jednako kao i moj Šibenik. U sadašnjem gospodarskom i socijalnom momentu u Hrvatskoj vrlo je bitno za školovanje i naobrazbu lokalnog stanovništva i mladih ljudi koji tek ulaze u život i njegovo normalno funkcioniranje mora biti prioritet resornog ministarstva, zaključio je Baranović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije