Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETONACIJA KOJA JE ŠOKIRALA SVIJET

Istraga katastrofe u Bejrutu: Uhićeno 25 osoba, optužen i premijer i tri ministra

Bejrut
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
10.12.2020.
u 14:52

Libanonske vlasti su izvijestile da je u istrazi uhićeno 25 osoba, među kojima su čelnici lučke i carinske uprave, ali zasad nisu donijele nikakvu odluku u vezi s tim.

Libanonski sudac zadužen za istragu o razornoj eksploziji koja se u kolovozu dogodila u bejrutskoj luci, optužio je premijera u ostavci Hasana Diaba i trojicu bivših ministara za nemar, rekao je u četvrtak sudski izvor za francusku novinsku agenciju AFP.

Ovo su prvi visoki politički dužnosnici optuženi u okviru istrage o eksploziji 4. kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 a ozlijeđeno 6500 ljudi te uništena luka i četvrti glavnoga grada.

Sva su četvorica optužena za "nemar i za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom", navodi isti izvor.

Diab je dao ostavku nekoliko dana nakon nesreće, pod pritiskom ulice, ali i dalje vodi tekuće poslove u očekivanju formiranja nove vlade.

Eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kojemu su se godinama bez zaštite čuvale tone amonijeva nitrata.

VIDEO: Posljedice snažne eksplozije u Bejrutu

Hasan Diab je nekoliko sati nakon eksplozije osudio držanje takvog tereta na skladištu.

"Nedopustivo je da amonijev nitrat šest godina bude na skladištu bez zaštitnih mjera", rekao je.

Sudac Fadi Sawan je donio odluku pošto je istraga "potvrdila da su (optuženici) primili više pisanih izvješća u kojima se upozorava da se više ne smije otezati sa zbrinjavanjem amonijeva nitrata", dodao je sudski izvor. 

"Oni nisu poduzeli potrebne mjere radi sprječavanja razorne eksplozije i goleme štete", dodao je.

Suoptuženici su trojica bivših ministara Ali Hasan Halil (financije), Ghazi Zaiter (javni radovi) i Jusef Fenianos (promet).

Libanonske vlasti su izvijestile da je u istrazi uhićeno 25 osoba, među kojima su čelnici lučke i carinske uprave, ali zasad nisu donijele nikakvu odluku u vezi s tim.

VIDEO: Snažna eksplozija u Bejrutu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije