Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tribina u zadru

Letica: Mesić nije ništa učinio za branitelje, ali sada je i on dolijao

'02.03.2011., Kaptol, Zagreb - Slaven Letica, kolumnist, bivsi politicar i sveucilisni profesor.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
26.04.2012.
u 22:12

Udruga Žene u Domovinskom ratu organizirala je tribinu o samoubojstvima hrvatskih branitelja

- Za političare branitelji su samo topovsko meso. Kad su im potrebni, guraju ih u prvi plan, a kad ih više ne trebaju, služe im kao otirač. Aktualni predsjednik države zna svašta govoriti, ali ponekad kaže i neku lijepu riječ za branitelje. Bivši predsjednik Stjepan Mesić ništa dobro nije učinio za braniteljsku populaciju. Nadam se da je ipak dolijao, s velikom srećom primam vijesti proteklih dana i nadam se da će sada ipak morati položiti račune za sve što je radio i za stanove koje je kupovao - rekao je, među ostalim, dr. Slaven Letica na tribini „Samoubojstva vojske pobjednika“ koju je u Gradskoj knjižnici u Zadru organizirala Udruga Žene u Domovinskom ratu.

Govoreći o samoubojstvima branitelja, umirovljeni pukovnik Ivica Matešić Jeremija osvrnuo se na smrt Nevija Paleke Sore, zadarskog pjesnika i branitelja, koji je prošli tjedan digao ruku na sebe.

- Soro je 1251. branitelj koji je presudio sebi. Bio je siroče od rođenja, ostavljen kao što je danas ostavljena i zaboravljena Hrvatska garda. Kada je 1995. godine general Ante Gotovina okupio svoje zapovjednike i s njima planirao na koji način će se branitelji demobilizirati i ponovno uključiti u civilni život, nisu naišli na razumijevanje i državi je bilo najlakše da ih pošalje u mirovinu. Tada smo skoro svi završili u zatvoru jer smo dirnuli u osinje gnijezdo i bili optuženi da radimo nešto na svoju ruku. Branitelji su prepušteni sami sebi i ulici, osjećaju se beskorisno i zaboravljeno, oni koji su se zaposlili danas su bez posla, opterećeni kreditima i ne vide izlaz iz te situacije - rekao je Matešić i dodao da su rijetki primjeri braniteljskih zadruga koje se bave poljoprivredom i sitnim zanatima, iskorišten je njihov radni potencijal.

Braniteljima nije potrebna ni dovoljna samo farmakološka terapija, o kojoj je na tribini govorio dr. Denis Sabljar, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu. Te ljude treba zaposliti, vratiti im ljudski dignitet pa će i broj suicida biti manji, zaključio je Matešić.

Komentara 73

VF
vferari
22:37 26.04.2012.

Gospodin Letica što je stariji to više lupeta bezimalo osnovne kulture koja mu nebi trebala manjkati s obzirom na naobrazbu.Krajnje vrijeme bi bilo da se taj metuzalem skloni od javnosti i ode u zasluženu mirovinu s obzirom koliko je kojekakvih kritika uputio raznim ljudima naročito onima ako i malo mirišu na ljevicu.Da bi došao u sabor morao je podržati propali hsp i onda glimiti nezavisnog kandidata.Tko god se veseli tuđoj nesreći ma kakva bila dovoljno govori o sebi.

Avatar kravata
kravata
22:37 26.04.2012.

branitelji bi trebali znat dobro ko je sudjelovl a ko nije i između sebe riješit probleme a lažljive branitelje kaznit i oduzet nezarađene mirovine koje mogu još trajat i do 50 godina a sa tim novcem poboljšat život pravim braniteljima.

LI
linalena
22:31 26.04.2012.

Kako Letica već zna ? Zna presudu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije