Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"Leteći pauk" u magli otkrio lopova koji je bježao policiji

airrobot
airrobot
12.02.2010.
u 19:00

Ne smetaju mu mrak, magla, grmlje, a posebnim kamerama može otkriti čovjeka koji je prekriven lišćem. Koristit će ga i vatrogasci i hitna pomoć...

Britanska policija počela je u potjerama i hvatanju kriminalaca koristiti posebne helikopterske robote. Iako na prvi pogled više nalikuje na letećeg pauka, Air Robot sofisticirani je sustav promatranja opremljen dnevnim i termovizijskim kamerama. One na temelju toplinskog zračenja tijela otkrivaju kriminalce skrivene u magli, mraku ili grmlju. Letećim robotom preko daljinskog upravljača s joystickom rukuje policajac opremljen posebnim naočalama. Na te se naočale projicira slika s kamera koju letjelica u tome trenutku snima.

Prvi zadatak obavljen

Air Robot je po prvi put primijenjen na terenu prije nekoliko dana, kada su policajci pokušali uhvatiti kradljivce automobila. U rano jutro dvojica su mladića ukrali renault clio s parkirališta u Litherlandu, a policija ih je primijetila kada su upalili motor. U dvadesetak kilometara potjere nagnali su kradljivce da zaustave autiomobil, a mladići od 16 i 20 godina izašli su iz clija i počeli bježati. Dok su starijeg kradljivca policajci brzo stigli i svladali, mlađi je pobjegao u maglu i grmlje koje se protezalo pokraj autoceste. Tada je policija u zrak digla Air Robota koji je termovizijskom kamerom uočio bjegunca kako se skriva u gustom grmlju. Okružen je i uhićen, a leteći robot opravdao je svoju namjenu i postao vrlo tražen među policijskim postrojbama na Otoku.

Jeftiniji i učinkovitiji

- Ovo uhićenje pokazalo je sve prednosti tehnologije. Da nismo imali robota na raspolaganju, mladića bismo vrlo teško uhvatili, rekao je za Daily Mail inspektor Nick Gunatileke koji je vodio akciju. Prema njegovim riječima, Air Robot ne samo da je znatno jeftiniji od klasičnih policijskih helikoptera, nego je i puno učinkovitiji. Ne smetaju mu meteorološke neprilike, a posebnim kamerama može otkriti čovjeka koji je maskiran ili prekriven lišćem.

- Očito je da ovakav uređaj ima vrlo veliku primjenu, pa ga planiramo dodijeliti i vatrogascima te hitnoj pomoći, kažu u britanskom ministarstvu policije.

Ključne riječi

Komentara 3

IV
ivopivo
11:47 13.02.2010.

doo

OB
-obrisani-
14:05 13.02.2010.

Tog \"pauka\" bi trebao sebi Cacic pod hitno nabaviti, da mu otkriva vozila ispred njega u \"magli\" !!!! :-)

OB
-obrisani-
19:10 12.02.2010.

Hebate, pa jel\' može taj robot onda otkriti gdje je nestalo ono malo žita od jedno 26 000 tona? Nek\' otkrije i gdje su ovi sakrili lovu koju su pokrali i odmah kupujemo 5 komada ako rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije