Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PISMU JASNI OMEJEC

Lesar: Zašto Ustavni sud o valutnoj klauzuli šuti 16 mjeseci?

'11.04.2012., Hrvatski Sabor, Zagreb - Konferencija za medije Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada o ocuvanju HRT-a kao javnog servisa. Dragutin Lesar.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Goran Stanzl/PIXSELL
25.07.2012.
u 13:50

Hrvatski laburisti podsjećaju da su sindikati još u siječnju 2011. podnijeli zahtjev za ocjenu suglasnosti pojedinih članaka Zakona o obveznim odnosima, odnosno članaka koji se tiču valutne klauzule.

Hrvatski laburisti uputili su otvoreno pismo predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec u kojem pitaju zašto sud i nakon 16 mjeseci nije odlučio o ustavnosti valutne klauzule što je od njih zatražila Hrvatska udruga sindikata.

Naime, u siječnju 2011. sindikati su podnijeli zahtjev za ocjenu suglasnosti pojedinih članaka Zakona o obveznim odnosima, odnosno članaka koji se tiču valutne klauzule, pa predsjednika laburista Dragutina Lesara zanima kako je Ustavni sud u slučaju ustavnosti referenduma odlučio u brzom roku od tri tjedna, a o valutnoj klauzuli šuti toliko dugo.

– Postavlja se pitanje koga oni tu štite i u čije ime šute na temu valutne klauzule? Koji je smisao prava građana da imaju pravo obraćati se Ustavnom sudu ako sam sud ne čini ništa,ne odlučuje i podnositeljima ne odgovara? Koji je smisao prava Ustavnog suda da procjenjuje ustavnost ako to radi isključivo osluškujući volju vladajuće političke elite – zanimalo je Lesara koji je priznao da na taj način radi pritisak na Ustavni sud, no ipak ne sugerira kakvu odluku treba donijeti.

– 223 tisuće građana imaju blokirane račune u vrijednosti od 14,5 milijardi kuna. Građani bankama duguju 128 milijardi kuna, a prema podacima koje imamo, 80 posto ugovora je uz valutnu klauzulu, od čega 40 posto vezano na "švicarce". To više nije samo monetarno nego i ozbiljno socijalno pitanje i nitko se nema pravo praviti da to ne vidi i ne čuje, a u to isto vrijeme banke ostvaruju dobit od milijardu i 300 milijuna kuna – tvrdi Lesar koji upozorava da je i sama država pomagala valutnu klauzulu tri puta izdajući obveznice u eurima.

Hrvatski laburisti osvrnuli su se i na prodaju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke koja je, tvrde, nezakonita. – Od početka godine na snazi je Zakon o upravljanju državnom imovinom koji propisuje da se državnom imovinom upravlja i da je se prodaje na temelju tri dokumenta, strategije koju donosi Sabor te plana aktivnosti i izvještaja o izvršenju plana koji donosi Vlada. Ni jedan dokument nije donesen, a svjedoci smo da je Ministarstvo financija raspisalo natječaj za savjetnike prodaje CO-a i HPB-a – tvrdi laburistica Nansi Tireli. Problem je, dodaje, i što u spomenutom zakonu decidirano stoji da država prodaje poduzeća koja imaju problema u poslovanju, a i CO i HPB prošlu su godinu ostvarili veću dobit od planiranog. Zbog svega toga se, zaključila je Tireli, može reći da se te dvije tvrtke prodaju nezakonito.

Komentara 24

OB
-obrisani-
14:28 25.07.2012.

of je preglup dok postovlja ovakova pitanja, a kak je pemeten i kak zno govori i soma cenjenica kak je som upropastiv svoje poljoprivredno gospodarsatvo-a biv je v sim mogucim partijama od titovog pajoninira na dalje.

TO
Toni50
14:51 25.07.2012.

Lesar: Zašto Ustavni sud o valutnoj klauzuli šuti 16 mjeseci? Zbog mita ? drugi treči razlog jednostavno ne postoji .. Polančec mora u zatvor jel je platio odvjetnika previše love ... Sada bi moglo se dogoditi da svi oni Hrvati koji su digli kredite i plačaju bankama previše isto završe u zatvorima !!! Poštenjačine suci neče da ih kazne zato demokratski slobdno neovisni ništa ne rade .... U korist narod nisu poludijeli !!!

Avatar tkozna
tkozna
14:22 25.07.2012.

Očito su u službi naroda,he he he he . U biti ne trebaju oni služiti narodu nego nadzirati ustavnost zakona a to je očito na štetu naroda pa ne žure!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije