Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM

Lesar: Vlada gura makijavelistički zakon o zabrani referenduma

\'UNUTARNJA- 04.09.09., Cakovec, Hrvatska- Dragutin Lesar, saborski zastupnik. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja VLM/Pixsell\'
Vjeran Žganec-Rogulja VLM/Pixsel
05.05.2011.
u 14:25

Prijedlog zakona koji je Vlada uputila u saborsku proceduru makjavelistički je zakon o zabrani referenduma u Hrvatskoj, kaže Dragutin Lesar

Prijedlog zakona koji je Vlada uputila u saborsku proceduru makijavelistički je zakon o zabrani referenduma u Hrvatskoj, izjavio je Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Saboru. Rokovi u kojima bi se referendum mogao raspisati, kako onaj državni, tako i lokalni, na minimum svode sve šanse za njegovo održavanje, nastavlja Lesar. Dodaje da se referendum na lokalnoj i regionalnoj razini za smjenu gradonačelnika, načelnika ili župana može održati prikupi li organizator potpise najmanje 20 posto lokalnog biračkog tijela u roku od 15 dana te ih, uz rok od tek tri dana za provjeru potpisa, preda nadležnom tijelu.

– No, zanimljivo, može se dogoditi da, primjerice, na referendum iziđe 20 osoba i da njih deset smijeni neposredno izbrane lokalne dužnosnike, što je apsurd. Posebna je svinjarija dopuštanje da načelnika, gradonačelnika i župana može na referendumu smijeniti manji broj birača nego što je za njih glasovalo na izborima. Isto tako, nakon što primi prikupljene potpise, odlučuje o tome hoće li ih uputiti na provjeru nadležnom tijelu državne uprave, pri čemu se uopće ne navodi koje je to tijelo, a koje tu kontrolu može obavljati i pola godine – upozorava Lesar. Kaže da se lokalni referendum, teoretski, ne mora održati ni sedam mjeseci nakon početka prikupljanja potpisa.

– Pa tko će se nakon sedam mjeseci sjetiti zašto su uopće potpisi prikupljani – upitao je Lesar. Kad je o državnom referendumu riječ, Lesar ponovno upozorava na rokove: od početka prikupljanja potpisa do održavanja državnog referenduma proći će najmanje osam mjeseci, a referendum tada više neće imati svrhe, jer organizator neće moći animirati biračko tijelo da na njega iziđe, upozorio je Lesar. A apsurd je što Ustavni sud ocjenu daje pri samom kraju procedure, a ne kao u zemljama EU na početku.

Ključne riječi

Komentara 24

UK
Ugo Kajvez
14:59 05.05.2011.

Tko uopće vjeruje više u ovu državu? ..........

LA
labin33
15:08 05.05.2011.

Uz dužno poštovanje, ali Lesar puno priča, a malo radi. Jedino radom se nešto postiže, dok pričanje priča služi samo djeci za laku noć.

TO
tom
16:26 05.05.2011.

ma lesar je tata mata za sve. taj se je s doktoratom već rodio. pa radi se o notornom dr. lesaru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije