Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Laburista

Lesar: Vlada bez strategije ne smije prodavati HPB i CO

'11.04.2012., Hrvatski Sabor, Zagreb - Konferencija za medije Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada o ocuvanju HRT-a kao javnog servisa. Dragutin Lesar.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Goran Stanzl/Pixsell
20.08.2012.
u 10:49

Zakon propisuje da Sabor mora usvojiti četverogodišnju Strategiju i jednogodišnji Plan upravljanja

U prodaju državne imovine, točnije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, krenulo se nezakonito, tvrdi Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

Rasprodaja tvrtki

Nedopustiva je rasprodaja državne imovine za koju Vlada nema suglasnost Hrvatskog sabora, a ne može je imati jer Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru, tvrdi Lesar. A u to ime Lesar je za vikend poslao otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, koje je objavio na svom blogu (drlesar.blog.hr), a danas je zatražio od predsjednika Sabora i da sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

“Hrvatski laburisti dosad su već u niz navrata jasno rekli da se protivimo rasprodaji strateške imovine, a to su svakako HPB i Croatia osiguranje. Iskustvo u slučaju Ina očito nije nikoga ništa naučilo, to nas i ne čudi jer ova vlada nema strategiju za budućnost hrvatskog gospodarstva pa ni za upravljanje imovinom. I u tome je glavni problem Vaše vlade!”, poruka je laburista premijeru te nastavljaju: “...ne čudimo se rasprodaji strateških tvrtki i jedine domaće banke pored HBOR-a te koncesijama za izgrađene autoceste jer to su pojedini članovi Vlade najavljivali i prije izbora. Čudimo se nepoštovanju zakonitosti i procedure koja je u ovom slučaju izigrana, a Hrvatski sabor u potpunosti ignoriran. I to je nedopustivo!”, piše među ostalim u pismu premijeru.

U Zakonu o upravljanju državnom imovinom, istina, stoji da prije prodaje Vlada mora imati Strategiju i Plan. Strategiju donosi, stoji u Zakonu, Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od četiri godine, dok Nacrt prijedloga Strategije utvrđuje Agencija u suradnji s nadležnim ministarstvima. Plan upravljanja, pak, donosi Vlada RH na prijedlog Agencije za razdoblje od godine dana, najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu.

Nepotrebna drama

Mladen Pejnović, šef Ureda za upravljanje državnom imovinom, tvrdi da “Lesar kuca na otvorena vrata”. Jer na Strategiji se radi od veljače. Zakon je donesen 2010. godine i dosad su ovi koje se bune još nisu bili pobunili. Nismo krenuli ni u kakvu rasprodaju državne imovine, već smo raspisali natječaj za konzultante. A upravo oni i njihovo stručno mišljenje pridonijet će da Strategije bude potpuna. Svakako ništa nezakonito nećemo poduzimati, a Sabor će moći raspravljati o strategiji – naglasio je Pejnović, dodajući, da je, s obzirom na to su prihodi od prodaje državne imovine već uvršteni u Zakon o proračunu, Sabor zapravo već imao priliku o tome raspravljati. Josip Leko, trenutačni predsjedatelj Sabora, odbacio je danas zahtjev Hrvatskih laburista da provede konzultacije među saborskim klubovima kako bi se na izvanrednoj sjednici Sabora raspravljalo o upravljanju državnom imovinom, naglasivši da je riječ o nepotrebnoj drami Dragutina Lesara.

Komentara 16

DU
Deleted user
11:18 20.08.2012.

SDP je produžena ruka srbije ! Cilj je vec razradđenuu memorandumu drpske akademije nauka i umetnosti !

BZ
Branko Zajec
11:24 20.08.2012.

Lesar, sitni populist sa krupnim planovima !

Avatar MOĆ NARODA
MOĆ NARODA
11:03 20.08.2012.

E, moj Lesar. Strategija upravljanja Državnom imovinom je ta da se prvo sve proda i onda će se sa sigurnošću donijeti strategija upravljanja s onim što ostane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije