Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor o Industrijskoj strategiji

Lesar: Ovo je otprilike popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti

Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.10.2014.
u 12:59

HDZ-ov Goran Marić ne vidi situaciju isto kao ministar, pa mu odgovara da strategija nikada nije bila niti će biti intervencija jer neće popraviti postojeće stanje

Prijedlog Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014.-2020. godine neće popraviti stanje u industriji, složna je oporba koja danas o ovom prijedlogu raspravlja u Saboru.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak objasnio je da je osnovni motiv strategije bio da ona predstavlja neki oblik državne intervencije ili državne politike usmjerene ka unaprjeđenju poslovnog okruženja i prema onim područjima ili sektorima ili tehnologijama od kojih se očekuje veći doprinos i gospodarskom rastu i zapošljavanju.

- Identificirane su ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, zapošljavanja i razvoja. Ja ću ih taksativno ovdje nabrojati: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja računala te računskih i optičkih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti tzv. ACT, proizvodnja elektroničke opreme, strojeva, uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja. Prepoznali smo i tu važnu ulogu proizvodnje prehrambenih proizvoda, znači prehrambene industrije, prerađivačke industrije te namještaja – objašnjava Vrdoljak te dodaje da su kao glavne strateške ciljeve Industrijske strategije definirali repozicioniranje identificiranih strateških djelatnosti na globalnom lancu vrijednost.

- Znači ključni ciljevi rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od 2, 85 posto – tvrdi Vrdoljak te pojašnjava da Strategija definira četiri ključna područja - stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje strateške suradnje industrije i obrazovanog sustava, restrukturiranje javne uprave i administracije te razvoj tržišta kapitala.

HDZ-ov Goran Marić ne vidi situaciju isto kao ministar, pa mu odgovara da strategija nikada nije bila niti će biti intervencija jer neće popraviti postojeće stanje.

- Ne znam kako može strategija popraviti stanje u 2014. godini! Sa strategijama se dolazi na vlast, a ne odlazi s vlasti – komentirao je Marić, a ministar mu odgovara kako je cilj potvrditi snažnu odlučnost vlade u namjeri da se koncentrira na prerađivačku industriju.

- Niste iznijeli niti jedan element, ništa što bi trebalo predstavljati razvoj industrijske strategije Hrvatske. Ja vas molim da se vratite za govornicu i da u bitnim elementima kažete što je to vaša vizija, jer djelujete totalno nepripremljeno – kritizirala je predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt ministra.

- Rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj dugogodišnjoj stopi od 2,80 posto, 86 tisuća novozaposlenih u industriji, rast produktivnosti radne snage za gotovo 70 posto i povećanje izvoza u tom razdoblju za 30 posto uz promjenu strukture tog istog izvoza. Jel to može biti jasnije? - odgovorio joj je Vrdoljak.

Laburist Dragutin Lesar ministra je podsjetio da je rekao kako je jedan od ciljeva strategije, da se, što se tiče zaposlenosti ili radnih mjesta, dođe do nivoa 2008. godine.

- Od 2008.do danas u industriji je izgubljeno 160 tisuća radnih mjesta, a ova strategija do 2020.predviđa citiram "86 tisuća novozaposlenih". Između novozaposlenih i novih radnih mjesta je velika razlika. Ovo nije strategije, ovo nije na hrvatski new deal, ovo je otprilike popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti – smatra Lesar.

Nezavisna Martina Dalić popis mjera koje ministar najavljuje smatra zabrinjavajućim.

- Kaže prva, "Donijeti pravni propis koji će osigurati stabilnost poslovnog okruženja". A šta ćete to donijeti? Zakon kojim će se zabraniti donošenje novih zakona. Predviđate olakšice za ulaganje u transfer i tehnologiju, bez poreza na dobit 10 godina. Pa mi imamo Zakon o poticanju investicija u kojem imamo detaljno razrađen sustav poticaja za sve za raznorazne oblike koje ovdje spominjete, međutim problem je što poduzetnici vrlo teško dolaze u poziciju da realiziraju ove poticaje.

Spominjete doprinose i oslobađanje od doprinosa za zapošljavanje. I to imamo u Zakonu o poticanju zapošljavanja. Ove mjere koje predlažete u glavi 1 u najvećoj mjeri imamo – upozorava Dalić te se osvrće i na plan za povećanje efikasnosti javne uprave.

- Ministre, tko vam je ovo pisao mora vam vratiti novac zato jer postoji, i Vlada je predložila Strategiju razvoja javne uprave koja nekorespondira sa vašim rokovima. Vi govorite o sustavu ocjenjivanja, reorganizacije rada prvi kvartal 2015. Ministarstvo uprav drugi kvartal 2017 – nabraja Dalić.

Nezavisni Damir Kajin podsjetio je da je Hrvatska od 1993. godine već donijela 60 strategija.

- Znači, ako ovu usvojimo, to će biti 61. I jedni će reći da nakon svake strategije bilo nam je gore ne bolje, ti će reći da je Hrvatska išla dolje, da nije išla gore.E da li će ova nešto promijeniti, ja bih volio, ali zapravo to na neki način i sumnjam – kaže Kajin.

>> Industrijska strategija kako je vide Milanović i Vrdoljak

Komentara 5

DU
Deleted user
14:12 16.10.2014.

Vrdoljak je humorista. Ne zna što će biti za dva mjeseca a zna za sedam godina i to na dvije decimale. Pa tko to vjeruje?

DO
doktorica
13:22 16.10.2014.

Ja ću ih taksativno ovdje nabrojati: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja računala te računskih i optičkih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti tzv. ACT, proizvodnja elektroničke opreme, strojeva, uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja......sve made in Kina....

TH
than
14:04 16.10.2014.

Jos jedna 'strategija' u nizu. Od toliko rebalansa kasne sa tim strategijama. Nece ispuniti normu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije