Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno na sjednici

Lesar: Do Božića će i portiri biti državni dužnosnici

sabor,dragutin lesar (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
22.01.2013.
u 12:21

Ustavni stručnjaci, vanjski članovi odbora, zamjerili su što se trenutno jedinog aktualnog bivšeg predsjednika stavlja u povoljniji položaj od onih koji će postati bivši predsjednici nakon stupanja zakona na snagu

Uvredljvo dizanje koeficijenata za plaće ravnateljima državnih agencija i licemjerno opravdanje za pogodovanje bivšem predsjedniku države, riječi su kojima je oporba opisivala prijedloge izmjena dvaju zakona, o pravima predsjednika nakon prestanka dužnosti i o obvezama i pravima državnih dužnosnika, o kojima se raspravljalo na odboru za Ustav. HDZ-ov Davorin Mlakar spornim smatra odredbu o povećanju koeficijenata za plaće ravnateljima HZZO-a i HZMO-a, koji su veći od koeficijenata saborskih zastupnika.

- Zastupnici imaju koeficijent 5,27, ravnatelj HZZO-a 5,70 a njegov kolega iz HZMO-a ima 0,20 manje. Zašto se njima diže koeficijent? Ako je razlog taj što oni upravljaju velikim dijelom proračuna zašto onda, npr., ministar financija nema veći koeficijent od ostalih ministara jer on raspolaže s više novaca od njih - rekao je Mlakar.

Oporbenjacima je sporno to što se u zakon o pravima predsjednika nakon prestanka dužnosti ograničava prava budućim predsjednicima ali navodi da se ta ograničenja ne odnose na bivšeg predsjednika koji je to postao prije stupanja na snagu tog zakona.

- Tvrdnja vladajućih da bivšem predsjedniku ne žele ukinuti stečena prava je licemjerno opravdanje - kazao je predsjednik Laburista Dragutin Lesar podsjećajući da su se neka druga stečena prava hrvatskim radnicima ukidala.

Vladajućima je ironično čestitao na povećanju plaća pomoćnicima ravnatelja i njihovo dizanje na razinu dužnosnika.

- Čestitam vam na hrabrosti, ako tako nastavite do Božića će i portiri biti državni dužnosnici - rekao je Lesar.

Ustavni stručnjaci, vanjski članovi odbora, također su zamjerili što se trenutno jedinog aktualnog bivšeg predsjednika stavlja u povoljniji položaj od onih koji će postati bivši predsjednici nakon stupanja zakona na snagu. Branko Smerdel izjavio je kako je odredba koja obvezuje poslodavca da primi na isti posao dužnosnika nakon odrađenog mandata suprotna Ustavu RH. SDP-ov Ivo Jelušić tome je replicirao primjerom da postoje i drugi zakoni prema kojima poslodavci moraju vratiti zaposlenike na posao, primjerice žene nakon porodiljnog dopusta. Smerdel mu je poručio kako je izabrao najapsurdniji primjer, pogotovo u zemlji koja forsira populacijsku politiku, na što mu je Jelušić odgovorio kako nije uspoređivao rodilje i dužnosnike nego poduzetničke slobode.

>>Urušio se krov u Saboru pod težinom 500 kilograma snijega

Komentara 3

BI
Bismarck
13:19 22.01.2013.

Moje je mišljenje da svim državnim službenicima i inima koji ovako zdušno rade za narod treba sve benificije barem udvostručiti. Pogotovo saborskim zastupnicima. Toliko su toga napravili za nas, da je sramota koliko malo imaju a još je veća sramotata ovaj nezahvalni narod.

Avatar Axel
Axel
20:22 22.01.2013.

Bismarck- upravu si, ovo je bruka za koju mizeriju rade! Neznam kako prezivljavaju...

ZT
ztpromatrac
08:01 23.01.2013.

Lesaru srami se!!!Velika većina portira bi više zaslužila da budu državni dužnosnici od većine vas u Saboru!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije