Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lepoglava spremna financirati noćne vikend linije za mlade

Hrvoje Kovač: - Uvođenjem noćne autobusne ili željezničke linije iz Lepoglave do okolnih gradskih središta uvelike bi se poboljšala sigurnost mladih
11. travnja 2011. u 13:28 1 komentara 36 prikaza
stradavanje (1)
Foto: Marko Jurinec

LEPOGLAVA – Unatoč stalnim preventivnim aktivnostima i operativnim akcijama policije, podaci pokazuju da na cestama diljem Hrvatske u prometnim nesrećama u velikom broju i dalje ginu mladi ljudi. Najveći broj mladih stradava vikendom, za noćnih izlazaka, kad prilikom povratka kući znaju jače pritisnuti na papučicu gasa ili na njih nalete drugi vozači. Kako bismo sačuvali mlade živote, predlažemo uvođenje besplatnih noćnih autobusnih ili željezničkih vikend linija koje bi iz Lepoglave prometovale u veće gradove, koji se vikendom redovito pretvaraju u okupljališta mladeži. Ukratko, mlade bi do Varaždina i Ivanca prevozio vlak ili autobus, a u povratku bi ih sigurno vraćao njihovim kućama.

To je na sastanku Vijeća za komunalnu prevenciju u Lepoglavi predložio Hrvoje Kovač, predstavnik Nezavisne udruge mladih.

- Na temelju konzultacija s lokalnim organizacijama mladih i sličnim asocijacijama iz europskih zemalja, uvjereni smo da bi mladi objeručke prihvatili takvu ideju. Time bismo ih u sitnim satima sklonili s ceste, mladi bi se organizirano i sigurno vraćali svojim kućama, a nedvojbeno je da bi ih i roditelji smirenije čekali, ne strepeći od pomisli u čijem su im vozilu tinejdžeri i tko ih i u kakvom stanju vozi – primijetio je Kovač. Dodatnu olakotnu okolnost za uvođenje noćnih linija vidi u tome da svi srednjoškolci ionako imaju besplatne karte, tako da sufinanciranje jedne ili dvije noćne linije (ovisno o broju mladih putnika) ne bi previše opteretilo troškove prijevoza.

Ideja je naišla na plodno „tlo“, pa je gradonačelnik Marijan Škvarić ponudio mogućnost sufinanciranja noćnih vikend linija iz lepoglavskog gradskog proračuna. Ostaje da se vidi kako će na prijedlog reagirati okolni gradovi i općine, uključujući i prijevoznika.

„Poljoprivrednici“ siju indijsku konoplju

- Na području Lepoglave i Bednje policija je lani zabilježila velik porast kaznenih djela koja se odnose na uzgoj indijske konoplje. Poučeni lanjskim iskustvima, kada su kod nekoliko osoba na tom području pronađeni nasadi s više stotina biljaka, uvjereni smo da će početkom proljetnih radovi neki „poljoprivrednici“ ponovno početi sijati konoplju. Kako droga uglavnom završi na lokalnom tržištu, pozivamo građane da nam pomognu u borbi protiv uzgajivača – apelirao je načelnik PP Ivanec Boris Divjak i pozvao da sva zapažanja oko uzgoja, distribucije ili konzumacije marihuane jave na broj 192.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • -obrisani-:

    U Gradišću u Autriji isti problem. Rijšili su ga tako, da lokalna zajdnica plača taxi- bus, koji omladinu poslije diska vodi direktno kuči. A i taxisti su projereni da nebi među njima bilo pedofila, egzibicionista, silovatelja. Smanjili su broj poginulih ... prikaži još! u prometu. Reci ce te, nema za to novaca . Za to se uvijek može nači. Na pr oporezivanjem alkohol.piča,igara na sreću, a naroćito onih koji u bescjenje iskorištavaju rudna bogatstva-kamenolome. Hoće li to uopće itko pročitati ?