Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnici

Leopold će dirigirati, a Pišta slikati viđeno

'Stjepan Đukić Pišta i Siniša Leopold'
Foto: ''
1/3
01.11.2010.
u 15:55

Spajanjem dviju umjetničkih grana možda dobijemo neku novu dimenziju cijele priče, kaže maestro Leopold o ovom neobičnom projektu

Slikar Stjepan Đukić Pišta, poznat po svojim ciklusima i slikoreljefima kojima je oslikao mnogobrojne crkve u Hrvatskoj, završio je 20 slika ciklusa Balade Petrice Kerempuha, inspiriran interpretacijom glumca Adama Končića. Izložba je zakazana za veljaču u Zagrebu. Pišta se odmah okrenuo novom projektu o čuvanju glazbene baštine Hrvatske. Ovaj put ga je zainteresiralo djelovanje šefa dirigenta Tamburaškoga orkestra HRT-a Siniše Leopolda.

Ideja stara godinu dana

– Ideja je nastala još prije godinu dana pa otada traju i dogovori s gospodinom Leopoldom. Odabrao sam ga kao vrlo zahvalnu figuru, u doslovnome smislu, hrvatske glazbene scene, čime mi olakšava rad na tako zahtjevnom projektu. U radnom okruženju orkestra tražit ću inspiraciju za nova djela u ciklusu – objasnio je Stjepan Đukić Pišta.

Prvu priliku imao je već za gostovanja orkestra u Zaboku, kada je najavio da će rad na ciklusu trajati oko dvije godine i bit će mu to zadnji ciklus. Finale svega bit će izložba radova uz koncert Tamburaškoga orkestra, povezanih u zajedničkoj ideji suzvučja i sklada dviju umjetničkih grana.

– Da se vratite kroz povijest i pogledate unatrag, vidjeli biste da su se uvijek u povijesti umjetničke grane prožimale, spajale i prepletale. Za svaku je pohvalu takav projekt jer je glazba danas najrasprostranjenija, kako kod nas, tako i u svijetu, a nekako je i najkomercijalnija. Nadam se da ćemo spajanjem vizualnog i slušnog uspjeti zadovoljiti poklonike umjetnosti kada se te dvije vrste ujedine u jednu cjelinu. Na taj način možda dobijemo i neku novu dimenziju cijele priče – potvrdio nam je Siniša Leopold.

Glazba o slikarstvu

Stjepan Đukić Pišta već ima ciklus slika u kojima je dao svoje viđenje glazbe, a sada je potaknut tradicijskim zvukom tamburice, dok Siniša Leopold najavljuje da će za tu priliku i sam komponirati djelo koje će biti inspirirano Pištinim slikarstvom i koje će biti glazbena poveznica ove ideje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije