Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka predsjednice

Sulić je pomilovan zbog iznimno teškog zdravstvenog stanja

Leon Sulić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
02.02.2016.
u 21:38

Predsjednica je Sulića oslobodila izvršenja neizdržanoga dijela izrečene kazne zatvora

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je 25 osuđenika, a u javnosti je najviše pažnje privuklo pomilovanje Leona Sulića, bivšeg direktora Croatia busa koji je dobio zatvorsku kaznu od jedne godine i 10 mjeseci zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Predsjednica je Sulića oslobodila izvršenja neizdržanoga dijela izrečene kazne zatvora.

Prošlo znatno vrijeme

Iz Ureda predsjednice kažu da je u prijedlogu odluke o Sulićevu pomilovanju primarno uzeto u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja. U obzir je također uzeto i to da je od počinjenja kaznenog djela zbog kojeg je Sulić osuđen prošlo znatno vrijeme.

“Osim toga, želimo naglasiti kako se u slučaju Leona Sulića akt pomilovanja isključivo i jedino odnosi na izrečenu kaznu zatvora za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te ni u kom slučaju ne podrazumijeva oprost, to jest oslobođenje od potraživanja i naknade štete na ime imovinskopravnog zahtjeva oštećenoj tvrtki Croatia bus”, navode u Uredu. Sulić je dva puta osuđivan zbog gospodarskog kriminala u Croatia busu. Prvi je put proglašen krivim 2007. zbog malverzacije teške 15,5 milijuna kuna i osuđen je na kaznu od sedam godina zatvora. Vrhovni sud tu mu je kaznu smanjio na pet godina. Sulić je tu kaznu odslužio, a onda je 2014. osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora jer se na štetu Croatia busa domogao i stana vrijednog više od 589.000 kuna.

Predsjednica je pomilovala, među ostalim, i Danka Seitera kojem je neizdržani dio izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine zamijenila uvjetnom osudom. Seiter je bivši član Uprave Karlovačke banke, a osuđen je zbog opraštanja kredita od milijun kuna poduzetniku Nikoli Hanželu. Hanžel je oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza, ali mu je sud naložio da vrati spornih milijun kuna banci. Hanžel je preko svoje tvrtke Lana - karlovačka tiskara pak bio najveći pojedinačni donator Kolindi Grabar-Kitarović u njenoj kampanji na predsjedničkim izborima sa 197.000 kuna. U Uredu predsjednice su nam za Seitera naveli da je on izdržao polovicu kazne te da je zbog isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris), predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom.

Bivši Šeksov savjetnik

— Izrečen je uvjetni rok od dvije godine što u konačnici rezultira produljenjem kazne te isto tako produljenjem pravnih posljedica osude. Time je, Predsjednica u vršenju svoje ustavne ovlasti – dodjeli pomilovanja, prvenstveno vodila računa o potrebi zaštite interesa društva i pravne države, s ciljem ostvarenja pozitivne funkcije prava i postizanja pravičnosti - naveli su u Uredu.

Pomilovan je i Vanja Goldberger kojem je neizdržani dio zatvorske kazne od dvije godine i šest mjeseci zamijenjen uvjetnom osudom. Goldberger, koji je bio savjetnik Vladimira Šeksa kad je on bio predsjednik Sabora, osuđen je zbog zlouporabe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

>> Predsjednica pomilovala Leona Sulića i Danka Seitera

>> Sulićevo pomilovanje predloženo je zbog zdravstvenih razloga

Komentara 12

DU
Deleted user
22:08 02.02.2016.

Većina takvih, dok krade, puca od zdravlja. Kad nekim čudom završe u zatvoru, zdravlje se naglo pogorša (što je za očekivati). Nažalost, "kraljica" s Pantovčaka to još nije uspjela shvatiti. No, na početku je, možda joj dođe iz ... u ... do kraja mandata.

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
21:51 02.02.2016.

pomilovala je lopove , dilere, siledžije

CH
Challenger
22:29 02.02.2016.

Koja ekipa!!! Lik nema novca da vrati kredit banci ali da financira Kolindu ima novca!! Sad će vjerojatno pomalo svim HDZ-ovcima pomalo nestajati dokazi u procesima koji se vode protiv njih! Svi će opet biti fini i pošteni!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije