Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Leko u Beču: Barbara Prammer bila je veliki zagovornik i prijatelj RH

josip leko
Foto: Snježana Herek
1/4
09.08.2014.
u 16:00

Austrija se u subotu, u nazočnosti najuže pokojničine obitelji, austrijskog političkog vrha, bivših kancelara, predsjednika Parlamenta, zastupnika, predstavnika sudbenih i vojnih vlasti, crkvenih velikodostojnika i oko 600 uzvanika iz zemlje i inozemstva, među kojima je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, oprostila od preminule predsjednice Nacionalnog vijeća austrijskog saveznog Parlamenta Barbare Prammer...

Austrija se u subotu, u nazočnosti najuže pokojničine obitelji, austrijskog političkog vrha, bivših kancelara, predsjednika Parlamenta, zastupnika, predstavnika sudbenih i vojnih vlasti, crkvenih velikodostojnika i oko 600 uzvanika iz zemlje i inozemstva, među kojima je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, oprostila od preminule predsjednice Nacionalnog vijeća austrijskog saveznog Parlamenta Barbare Prammer.

- Prammer je vrlo dobro razumjela europsku, a u njenom sklopu i hrvatsku politiku i bila je velik zagovornik i prijatelj Republike Hrvatske, rekao je Leko za Večernji list nakon komemoracije, održane ispred zgrade Parlamenta u Beču, gdje su predsjednici Parlamenta posljednju počast odali njezine kolege i prijatelji u nazočnosti 2000 gostiju i Austrijanaca. Predsjednik Sabora RH je istakao kako je Prammer 'igrala važnu ulogu u parlamentarnoj dimenziji EU-a' i da je bilo zadovoljstvo s njom razgovarati i razmjenjivati mišljenja. Dodao je kako je njegova austrijska kolegica posljednji put posjetila Hrvatsku u prosincu prošle godine nakon izbora drugog mandata te da je posjet Zagrebu najavila još u Strasbourgu prije izbora. - Izrazila je želju da nakon izbora prvo posjeti Hrvatsku. Prilikom našeg susreta izložila je ideju o čvršćoj zajedničkoj suradnji na način da se tri parlamentarna Odbora, austrijski, hrvatski i slovenski i Odbor za europske poslove Europskog parlamenta dogovore da svake godine imaju po dvije zajedničke sjednice, rekao je Leko ocijenivši kako 'ideja ima smisla i da se nada da će ove godine oživjeti'.

- Ono po čemu ću Barbaru Prammer pamtiti je njen više nego profesionalan odnos pri ratifikaciji Pristupnog ugovora RH s članicama EU-a i njeno intenzivno zalaganje, rekao bih s empatijom, da se Hrvatskoj što je moguće prije otvore vrata punopravnog članstva u EU, a kada su se otvorila, došla je u Zagreb da pokaže da joj je to bilo itekako važno, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora, koji je zajedno sa svojim europskim kolegama položio ružu na odar austrijske kolegice i upisao se u knjigu žalosti. Svečana komemoracija počela je u 10,30 sati, uz izravni TV prijenos, iznašanjem lijesa s posmrtnim ostacima Barbare Prammer pred zgradu Parlamenta, uz zvuke uvertire Wagnerove opere Tristan i Izolda. Dirljivim govorima od pokojnice su se oprostili obnašatelj dužnosti predsjednika austrijskog parlamenta Karlheinz Kopf, predsjednica austrijskog Saveznog vijeća Ana Blatnik, savezni kancelar Werner Faymann, predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer, ministrica za obrazovanje i žene Gabriele Heinisch-Hosek i austrijska publicistica Barbara Coudenhove-Kalergi. Svi govornici istaknuli su izuzetan angažman predsjednice Parlamenta za demokraciju, manjinska prava i prava žena. - Svi mi možemo biti na nju ponosni. Hvala ti, draga, hrabra Barbara, rekao je predsjednik Fischer, dodavši kako će Prammer 'ući u austrijsku povijest kao  osobnost koja je iza sebe ostavila utisak i velika žena'.

- Austrija gubi vodeću figuru u demokraciji, jednu državnicu, rekao je savezni kancelar Wener Faymann, napomenuvši kako je Prammerin svijet bio protkan jednakosti, tolerancijom i otvorenošću. - Draga Barbara, jako ćeš nam nedostajati, ustvrdio je Faymann istaknuvši da su 'ljudi poput Barbare potrebniji nego ikada prije'. - Bila je velika kćer Austrije i Europe“, ocijenila je Heinisch-Hosek. Istaknuvši Prammerine brojne ljudske vrline Coundehove-Kalergi je rekla kako predsjednica Parlamenta pokaza „kako se čestito živi, i kako se čestito umire. Obnašatelj dužnosti predsjednika Parlamenta, pučanin Kopf se je od svoje kolegice oprostio riječima 'neka vas Gospodin Bog nagradi za sva vaša dobra dijela i daruje vam mir vječni'. O posebnom Prammerinom zalaganju za nacionalne manjine,posebice prava Roma i Sintija govorila je predsjednica Saveznog vijeća Parlamenta, koruška Slovenka, Blatnik. - Prammer je kamenu temeljcu, na kojem počiva naše društvo dala lice, kazala je, napomenuvši predsjedničin impozantan doprinos borbi protiv diskriminacije, antisemitizma, rasizma i desničarskog ekstremizma.

Glazbeni okvir svečanosti dali su Harri Stojka & Band izvođenjem romske himne, te Timna Brauer & Band pjesmama istočnoeuropskih i jemenskih Židova. Svečana komemoracija završila je intonacijom austrijske državne himne. Nakon smještaja posmrtnih ostataka u pogrebno vozilo, kolona vozila s lijesom predsjednice austrijskog Parlamenta pod policijskom pratnjom krenula je prema mrtvačnici na Bečkom središnjem groblju, gdje će biti kremirana. Po želji obitelji, Barbara Prammer neće imati državni sprovod i bit će pokopana bez nazočnosti javnosti, u najužem obiteljskom krugu. Do sprovoda predsjednici austrijskog Parlamenta ukazane su sve državne počasti. Austrijski državni vrh, kao i cijela Austrija, duboko su potreseni smrću Barbare Prammer, koja je na čelu Parlamenta bila od 2006. godine, a umrla je 2. kolovoza ove godine u Beču nakon duge i iscrpljujuće borbe s zloćudnom bolešću u 61. godini života. Novi predsjednik ili predsjednica austrijskog Parlamenta iz redova socijaldemokrata bit će izabran/a na posebnom zasjedanju Nacionalnog vijeća, 2. rujna 2014. godine. Do tada će predsjedničku dužnost privremeno obnašati drugi predsjednik parlamenta Karlheinz Kopf.

Komentara 1

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:31 10.08.2014.

Da Barbara Prammer je bila prijatejica Hrvatskog Naroda. Nazalost to drug Leko nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije