Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitražni sporazum

Izvanredna sjednica Sabora održat će se iduću srijedu i četvrtak

Josip Leko
Foto: Robert Anic/PIXSELL
24.07.2015.
u 15:38

Iz Sabora su danas pak izvijestili da će se 18. izvanredna sjednica Sabora održati 29. i 30. srpnja.

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki podnijela zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora. 

– Zahtjev se podnosi zbog potrebe da se na izvanrednom zasjedanju provede rasprava i razmotre novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije – ističe se u priopćenju.

Kako neslužbeno doznajemo, u Vladi se još uvijek priprema tekst zaključka, odnosno prijedlog s kojim će se ići prema Saboru. Zbog iznimne osjetljivosti materije, pravne službe vjerojatno paze na svako slovo i zarez tog zaključka. Zbog navedenih razloga iz Vlade ni neslužbeno ne žele reći u kojem smjeru će zaključak ići. Stoga zaključujemo da su sve opcije otvorene, a naravno i opcija da se Saboru predloži da Hrvatska izađe iz Arbitražnog postupka koji se sa Slovenijom vodi oko državne granice. Uostalom, upravo tu mogućnost najavila je jučer prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Kako doznajemo, premijer Zoran Milanović pozvao je na sastanak predsjednike svih saborskih klubova zastupnika u Banske dvore u ponedjeljak u 11 sati.

Iz Sabora su danas pak izvijestili da će se 18. izvanredna sjednica Sabora održati 29. i 30. srpnja.

Ranije je Leko rekao da očekuje Vladin prijedlog za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, ali nije želio ulaziti u ocjene cijelog događaja.

– To ćemo prepustiti, nadam se, sljedeći tjedan Saboru. Vlada radi svoj posao u skladu sa svojom odgovornošću, pravima i obvezama, doći će prijedlog, nadam se, za sazivanje sjednice i mi ćemo u skladu s Poslovnikom sazvati sjednicu. A što se tiče samog slučaja, rekao bih da su u pitanju temelji u odnosima u međunarodnom pravu – povjerenje u međunarodne institucije i povjerenje u međunarodno pravo. A kako će to završiti, treba  trezveno prepustiti saborskim zastupnicima da u skladu sa svojom odgovornošću i stanjem koje imamo nađu najbolje rješenje u interesu budućnosti Hrvatske i Slovenije. U svakom slučaju, vratiti se međunarodnom pravu – kazao je Leko te dodao kako vjeruje da će Vlada u sklopu svoje pripreme za sazivanje sjednice Sabora, analizirati, utvrditi sve činjenice i okolnosti i u skladu s time i predložiti Saboru akt. 

Kakav god to akt bio, naglašava, važno da se na činjenicama koje bitno utječu na procese donese odluka koja mora imati utemeljenje u međunarodnom pravu.

– Vrlo je važno u odnosima općenito povjerenje, a ovdje je zaista došlo do rušenja povjerenja u međunarodne institucije i pravo. Nažalost, te činjenice bitno utječu na odnose i to moramo raščistiti – smatra Leko koji nije želio otkriti je li on sklon raskidu Arbitražnog sporazuma. 

>> 'Smjenjuju se države i vlasti, s nama se loptaju tko kako hoće'

>> Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

Komentara 61

BJ
Ben Juda Talmudan
14:28 24.07.2015.

Tko je vidio uznemiravati zastupnike sa ovakvim besmislicama.Oni su na zasluženom odmoru,nakon što su cijele godine izgarali na poslu.

KU
kucastara
14:17 24.07.2015.

Nemorate zurit ima vremena do proljeca, gospodine Leko sjednica je trebala biti odrzana Juce,

BA
barkod
14:18 24.07.2015.

Jeli su se ovi u Saboru probudili, ili izvukli iz debele hladovine negdje na Jadranu. Bojim kako će se svo to društvo " jebivetara" skupiti ako stvarno Leko pozove na izvanrednu sjednicu Sabora. Da je glavna tema izvanredne sjedince povećanjee njihovih privilegija i razno raznih benefita , sigurno bilo bi dovoljno samo 12 sati a ne 24 ili više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije