Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESMOTRENA IZJAVA

Legendarna Helen Thomas odlazi iz novinarstva i Bijele kuće

Helen Thomas
AFP
08.06.2010.
u 16:05

Devedesetogodišnja američka novinaka Helen Thomas uzburkala je političare i medije izjavom da izraelski Židovi moraju napustiti Palestinu i vratiti se u Njemačku, Poljsku i Ameriku.

Američka novinarka libanonskog podrijetla Helen Thomas, koja je punih pedeset godina izvještavala iz Bijele kuće i jedna je od najpoznatijih i najprodornijih komentatorica te je surađivala s brojnim predsjednicima, najavila je povlačenje prestižne akreditacije i napuštanje sobe za novinske konferencuije smještene u blizini Ovalnog ureda. Thomas ne odlazi zbog osobne odluke ili umora i visoke životne dobi, mada će u kolovozu napuniti devedeset godina, nego zbog „brzopletosti i neprimjerenosti njenih izjava o Židovima, za koje je u razgovoru s novinarima 27. svibnja ispred Bijele kuće, povodom proslave obilježavanja židovske kulture i običaja, na pitanje o izraelsko-palestinskim odnosima, za  portal RabbiLive.com izjavila "da se trebaju gubiti iz Palestine".

Na pitanje kamo bi trebalo otići šest mijuna izraelskih Židova, Helen Thomas je mrtva hladna odgovorila da se "Židovi iz Izraela trebaju vratiti 'kući' u Poljsku, Njemačku ,SAD i svugdje drugdje". Komentatori ironično naglašavaju da barem nije spomenula "povratak u konclogor u Auschwitz". Helen Thomas je oštrim izjavama koje su odmah proglašene antisemitskima šokirala brojne kolege novinare, ali i bivše i aktualne glasnogovornike Bijele kuće koji su često imali problema s kontroliranjem njenih pitanja i nastupa na predsjedničkim pressicama, no sve je to bilo u okvirima pristojnosti i njene osobnosti. Međutim, sada je, svi su složni, prešla granicu dopuštenoga i ušla u delikatno područje izraelsko-palestinskih i američkih odnosa te će teško dobiti razumijevanje za komentare protiv Židova.

Posljednjih desetak godina Helen Thomas radi za Hearst, dok je prije toga pola stoljeća bila šefica dopisništva United Press International iz Washingtona i svaki je dan dolazila u Bijelu kuću te postala novinarska ikona bez koje se nije moglo zamisliti nijedno novinarsko druženje. Kao novinarskom doajenu pripadala joj je čast da prva postavi pitanja predsjedniku, a ona je često u tim prigodama kritizirala Izrael.

Tony Snow, preminuli bivši glasnogovornik predsjednika Georga Busha, jednom je, isprovociranim Thomasovim izjavama, rekao "da ima gledište Hezbollaha", a nedavno je pitala Obamina glasnogovornika Roberta Gibbsu: "Zašto Bijela kuća nije osudila izraelsko ubojstvo devet civila u turskoj humanitarnoj floti za Gazu?“ Ari Fleischer, bivši glasnogovornik Georga Busha, tvrdi da Helen Thomas zaslužuje otkaz. „Kao Židov i netko tko je radio s njom i jako je cijenio, danas mislim da zbog komentara o mom narodu zaslužuje prekid radnog odnosa u Hearstu“.

Helen Thomas odbija pozive u televizijske emisije i ponude za intervjue koje s njom žele napraviti sve američke redakcije jer je snimka njenih izjava puštena na You tube te se o njoj raspravlja i po medijima. Na pitanje Večernjeg lista što danas misli o svojim šokantnim prošlotjednim komentarima, kratko je odgovorila: "Žalim, iskreno žalim zbog izjava o Palestincima i Izraelcima i umorna sam od ponavljanja isprika, ali svjesna sam da i mi novinari trebamo znati reći – sorry".

Iz uredništva Hearst Corporation Večernjem listu je potvrđeno da je komentatorici Helen Thomas ponuđeno umirovljenje i završetak novinarske karijere u njihovoj redakciji.

Ključne riječi

Komentara 14

EH
EhudObama
19:48 08.06.2010.

evo mi zike! sta si se zapalio zika zato ,jer ste krivi za sve! sad i ti imas na dusi sve u genocidu ubijene! nemate vi sta nikoga blokirati niti sta traziti u medjunarodnim vodama niti imati nuklearno naoruzanje,ako ga ostali nesmiju imati. vi cinite zlocin i napad na humanitarce je bio planiran ,jer su bili na listi i izbliza ubijani. cilj:vi zelite isprovocirati iran!!! nisu vam uspjele prijasnje spletke,pa sada provocirate,ali greska! sto se tice gospodje novinarke ona ima pravo na misljenje da bi se svi cionisti trebali vratiti u maticne zemlje i prestati sa istrebljenjem palestinskoga naroda i okupacijom. zena ima pravo na stav!

GO
goran71
23:50 08.06.2010.

Vise ste mi dosadili sa istom pricom sa Izraelom jer pricate o necemu sto nikad niste vidjeli u svom zivotu.Brod mora stat za pregled i tocka ,nesmije se odupirati jer istog trena ima posljedice.Kad bi se svi slobodno setali morem sta bi to bilo. Ovo je bila tempirana bomba draga gospodo isto kao rat u Hrvatskoj.Humanitarna org.je poznata po prijevozu oruzija itd kao i u nasem prokletom ratu.Humanitarno smo dobivali tenkove,bombe i ostale stvari.Prestanite se ponasati kao mala dijeca.

OB
-obrisani-
18:48 08.06.2010.

\"Međutim, sada je, svi su složni, prešla granicu dopuštenoga i ušla u delikatno područje\" Najvise me dojmilo ovo: .... \"svi su složni\" Podsjeca me na ono: ........ \"držte lopova\" a ne znas koja je, medju vikacima, veca lopina. tja, sto, sto u zivotu moze izgubiti zena stara 89 godina? Mozda Nobelovu nagradu? Kladim se da joj do te nagrade uopce nije stalo, obzirom da je upucena. Zena je pola stoljeca bila sefica United Pressa. Zeni su pola stoljeca diktirali sto ce reci, sto ce napisat, sto ce misliti. Pa normalno da joj je pukao film. Pukao joj je film i konacno je odlucila reci ono sto misli, bez diktata, bez predrasuda i bez laznog morala. Te je sada u svojoj 89-oj godini prisiljena iskusiti nikada dozivljeni prekid radnog odnosa. Dobro im je zavukla. Za zericu dublje od Eve Hermann.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije