Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo:

'Legalna gradnja ne smije biti blokirana radi legalizacije'

bespravna granja, rušenje (1)
Ivica Galović/Pixsell
01.07.2013.
u 14:00

S obzirom da je primijećeno da neki odjeli prioritetno rješavaju nepotpune predmete i daju nerazumno kratke rokove za njihovu dopunu, Ministarstvo upozorava da je potrebno rješiti sve zahtjeve koji ispunjavaju uvjete, navode u priopćenju

U nedjelju 30. lipnja istekao je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju. Zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja upravnim odjelima je poslalo uputu u svezi redosljeda njihovog rješavanja. 

- S jučerašnjim danom, 30. lipnja 2013., prošao je rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine 86/12). S obzirom na vrlo veliki broj zaprimljenih zahtjeva Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslalo je 27. lipnja 2013. uputu radi ujednačenog postupanja na adrese županijskih i gradskih upravnih odjela koji provode postupak legalizacije. Uputa se odnosi na redoslijed rješavanja zaprimljenih zahtjeva.

S obzirom da je primijećeno da pojedini upravni odjeli prioritetno rješavaju nepotpune predmete i pri tome daju nerazumno kratke rokove za njihovu dopunu Ministarstvo upozorava da je osnovni cilj donošenja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama omogućavanje ozakonjenja što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada što znači da je potrebno nastojati pozitivno riješiti što je moguće veći broj zahtjeva tj. sve one zahtjeve koji ispunjavaju propisane uvjete.

Pri rješavanju predmeta potrebno je voditi brigu o redoslijedu zaprimanja na način da se ranije zaprimljeni zahtjevi uzimaju u rad prije zahtjeva koji su kasnije zaprimljeni. Imajući u vidu broj ovlaštenih osoba za izradu dokumentacije te obim i zahtjevnost dokumenata Ministarstvo smatra da bi primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije trebao iznositi najmanje 60 dana. Ujedno bi u slučaju da stranka iz opravdanih razloga zatraži dodatno produženje roka tom zahtjevu trebalo udovoljiti.

Potrebno je imati u vidu i mogućnost hitnosti rješavanja pojedinih slučajeva. Ministarstvo smatra da se hitnim može smatrati ozakonjenje zgrade poslovne namjene, zgrade koja se priključuje na komunalnu i drugu infrastrukturu, zgrade za koju se planira rekonstrukcija nakon ozakonjenje itd. U hitnom se postupku trebaju riješiti i predmeti u kojima je stranka izjavila žalbu radi ne donošenja rješenja u propisanom roku.

U uputi se ujedno skreće pozornost da se prioritetno trebaju provoditi postupci izdavanja akta za gradnju temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji i Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Legalna gradnja ne smije biti blokirana radi postupka legalizacije - navodi Ministarstvo graditeljstva u priopćenju. 

>> \'Uz svaku će kuću ili zgradu do 2015. pisati je 
li legalna ili nije\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije