Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ledeno doba: Dobrodošli na ličku rivijeru

Postali su otoci do kojih se jedino može doći čamcem, pa svećenik Ivan Hodak još prije blagdana Sveta tri kralja nije mogao do župne crkve u Donjem Kosinju i kuća svojih župljana.
09. siječnja 2010. u 18:08 8 komentara 74 prikaza
poplava
Foto: Jurica GaloićPixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Kada svećenik u Lici odgodi blagosov i misu, onda morate biti sigurni da je velika nevolja zahvatila taj kraj u kojemu život nikada nije bio lagodan. Sela u Kosinjskoj dolini pogodio je pravi potop i odsjekao ih od ostalog svijeta.

Postali su otoci do kojih se jedino može doći čamcem, pa svećenik Ivan Hodak još prije blagdana Sveta tri kralja nije mogao do župne crkve u Donjem Kosinju i kuća svojih župljana.

Ljeti umiru od žeđi

Već danima oblaci se ne dižu iznad vrhova Velebita, kiša lije kao iz kabla, proradili su podzemni izvori, snijeg se topi brže nego inače u ovo doba godine i kraška polja u Kosinjskoj dolini, koja razdvajaju sela napunila su se vodom do vrha. Taj lički kraj ispod Velebita, koji ljeti umire od žeđi, ovih dana izgleda kao jadranska obala zasuta snijegom. Vrhovi brežuljaka oko kojih su sela, postali su otoci, a ceste između njih i električne vodove prekrile su velike količine vode.

Samo je tijekom noći od petka na subotu vodostaj u Kosinjskoj dolini porastao za jedan metar, preplavio stari Kosinjski most, posljednji suhi put koji je povezivao Donje i Gornje Kosinje. Jučer oko 11 sati oglasile su se sirene na uzbunu i tako obznanile da je stanje alarmantno. Još gore od elementarne nepogode koju je u petak za to područje u perušićkoj općini proglasio ličko-senjski župan Milan Jurković.

- Situacija je doista teška. Sve činimo da pomognemo ljudima koji su odsječeni vodom. Nosimo im nužne stvari i osiguravamo što veći broj čamaca da im je na usluzi - kaže Ivica Turić, načelnik Općine Perušić.

Kosinjska dolina je u ovom trenutku najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj. U njoj jetrenutačno, kaže načelnik Turić, više do 600 milijuna kubika vode. A to je nešto više od zapremine akumulacijskog jezera Peruča.

- Od toga 450 milijuna kubika leži u polju, a tri puta manje je u obližnjoj akumulaciji Krušćica - dodaje načenik Turić.

Kako do posla

Život oko 1300 stanovnika u Kosinjskoj dolini, koje je voda zarobila u njihovim selima, doista je težak. Neka sela su danima bez struje, a nekima će zbog sigurnosti se morati isključiti struja. U najtežoj situaciji su mještani Tomčeve Drage, čije je električne stupove prekrila voda, a ništa u boljoj situaciji nisu ni stanovnici Lipova polja koji cestom ne mogu do svojih kuća.

- Bez trgovine i bez ičega smo. Ja sada kroz šumu i kamenjar moram pješačiti pet kilometara jer nema barke do sela. Ne znam kako ću na posao u ponedjeljak - kaže Borislav Glumac iz Lipova polja. U petak je u odsječenom selu Bakovac, koje je poplava pretvorila u jedan od najudaljenijih otoka u “Kosinjskom moru”, umrla starica.

Sva je sreća, kažu mještani susjednih sela, što je groblje u istom selu pa će se sprovod normalno moći obaviti. Inače, da je groblje u susjednom selu, morali bi mrtvaca prevoziti barkom. “Eto, što smo doživjeli da usred Like, u kraju koji bi ljeti za kap vode dao pravo bogatstvo, na sprovod moramo ići čamcem” - kaže Marko Rast, jedan od sedmorice koji su zaduženi za prijevoz na “ličkom moru”.

Za sada su mještani tih sela samo odsječeni od ostalog svijeta, a ako vodostaj bude rastao ovom brzinom kao do sada, poplavit će i kuće u tim selima. Samo je u Lipovu polju, jedna kuća uz cestu, za sada pod vodom.

- U podrumu, drva i zimnica su pod metar i pol vode - kazuje Milan Gledić.

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • -obrisani-:

  09.01.2010. u 19:30h Azriel je napisao/la: samo bih napomenuo, da Hrvati plaćaju jedan namet, koji se zove naknada za slivne vode. ================ 0 He he, kako koji :-) Ja ne plaćam kad znam da to ionako nebi otišlo za ono ... prikaži još! zašto je namjenjeno. Neka me Bandić i Holding DRP tuže, pa možda donesem u Remetinec bandiću koju flašu pive da cucla onako poskrivečki.

 • okokučnopišalo:

  Pljušte minusi jer ne piše komentar o temi koja je navedena u članku gore. Pod svakim člankom ponavlja iste stvari, Srbija, Kosovo, Srbi...Kao stara gramofonska ploča koja preskače! Možda mu djele minuse jer je več svima dopizdio.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  samo bih napomenuo, da Hrvati plaćaju jedan namet, koji se zove naknada za slivne vode. Koliko vidimo ta se naknada koristi za gradnju nasipa, oteretnih kanala, čiščenje kanala i slične korisne stvari. U Hrvatskoj vodoprivredi ziher nema curenja love, i ... prikaži još! svi rade pošteno svoj posao....