Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzavrele strasti

Lažni sukob sjevera i juga – Zagreb nije kontra Splita

'01.09.2011., Split - Fiat Punto zagrebackih registarskih tablica planuo je nocas u naselju Brda. Nepoznata je osoba razbila staklo i potpalila automobil na parkingu pored obiteljske kuce. Photo: Ivo
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
02.09.2011.
u 08:00

Skupina intelektualaca stvara animozitet prema Zagrebu tvrdeći da je povlašten grad.

Zbog štrumpfa koji kajka, jednog nedosuđenog jedanaesterca i jednog prevrtljivog nogometaša zaratili su u pojedinim medijima i glavama uglednih intelektualaca Split i Dalmacija protiv Zagreba. Kao prva doslovna žrtva tog novog rata sjevera i juga, kako ga nazivaju, jučer je pao automobil zagrebačkih registracija zapaljen na splitskim Brdima. I u policiji su potvrdili da ne isključuju mogućnost da je taj auto planuo zbog nogometa.

Štrumpfovi kajkavci i penal

Sve je krenulo izjavom Roberta Pauletića da mali Dalmatinci ne žele slušati male plave štrumpfove na kajkavskom dijalektu. A onda je Hrvatski nogometni klub Hajduk igrao protiv Radničkog nogometnog kluba Splita. I usred Splita nije pobijedio! Krivi su im bili suci koji nisu dosudili, kako tvrde hajdukovci, čisti penal za njih. Završilo je neriješeno. Najavljivali su tada iz Hajduka, predvođeni svojim predsjednikom Malešom, koji je donedavno tu i tamo nosio kapu sa slovom U, istupanje iz Hrvatske nogometne lige. Za sve su im krivi bili Zdravko Mamić i Dinamo. Pa onda i Zagreb.

Onda se istrošeni nogometaš Joe Šimunić obećao Hajduku. Mamić je tvrdio da Šimunić dolazi u njegov Dinamo. Danima je trajala ta trakavica kamo će Joe. A onda je novac presudio. Mamić ima više novca od Maleša i kupio je Šimunića, iako se ovaj bio obećao Hajduku. U Splitu mu to nisu oprostili pa su mu svašta ružno govorili.

Ali sve se na kraju svelo na Zagreb. Zagreb je kriv zato što Šimunić ne igra u Splitu, a ne jedan stanovnik glavnoga grada, Mamić, čovjek koji sigurno nije ogledni primjer prosječnog stanovnika Zagreba – koji radi, plaća režije, jedva krpa kraj s krajem. Kao, uostalom, i prosječni Splićanin.

Doveo je Mamić Šimunića u Dinamo zbog Lige prvaka. Ali prosječni Zagrepčenec neće si baš lako priuštiti odlazak u Maksimir da gleda Joea kako igra protiv Ronalda. Problem je, naravno, cijena ulaznice. Od 600 do 1200 kuna.

I cijeli taj sukob, rat ili bolje rečeno suparništvo dvaju klubova trebali su ostati na razini nogometa. Nije trebalo još podgrijavati atmosferu među napaćenim ljudima i na jugu i na sjeveru. Svi oni loše žive. Osim Mamića i njemu sličnih. A ni Maleša, iako vodi klub s mnogo manje novca, ne brine kako će spojiti kraj s krajem.

No neki mediji i neki intelektualci govore ovih dana o tome kako Split i Dalmacija stagniraju zbog Zagreba. Da se u Zagrebu bolje živi na štetu provincije. Pa Hajduk proglašavaju religijom u koju se ne smije dirati iako su im Zagreb i Zagrepčani u sve dosad dirnuli.

Potežu se tu političke, društvene i ekonomske konotacije sukoba oko jednog nogometaša koji ne drži do svoje riječi.

Činjenica jest da je hrvatska centralizirana država, ali nije sve zlo u tome. Ako se u Zagrebu možda i bolje živi, navodno loš život u Splitu nije posljedica toga. Uglavnom se svuda loše živi.

I ljudi koji su se rodili u Splitu, a sad žive u Zagrebu, pa čak i oni koji su se rodili u Zagrebu, a sad žive ili su živjeli u Splitu, kojih je, doduše, mnogo manje, uglavnom se slažu da nema nikakva sukoba između ta dva grada. Sve se, naravno, svodi na nogomet. I treba ostati na tome.

Sve je to zbog novca

Upozorili su to i u Društvu Splićana u Zagrebu, koje se oglasilo i ogradilo od te navodne eskalacije neprijateljstva između Splita i Zagreba. U Društvu dobro primjećuju da je nogomet sport oko kojeg se vrti velik novac i da je to glavni razlog mnogih sukoba. Mnogim je Splićanima Zagreb, kažu, drugi dom u kojem se dobro osjećaju, iako njihove šire i uže obitelji često i dalje žive u Splitu, i to je najiskrenija i najčvršća spona između dva grada. To je ujedno spona na kojoj treba graditi prijateljstvo i suradnju te su uvjereni da će tako biti i u budućnosti.

I ugledni komentator Renato Baretić, Zagrepčenec koji već 18 godina živi u Splitu, sve te sukobe gleda kroz rivalitet dvaju nogometnih klubova i sve treba ostati na toj razini.

Predsjednik uprave B.neta Adrian Ježina, Splićo u Zagrebu, također upozorava da se nogometne napetosti nepotrebno napuhavaju te da ne postoji nikakav sukob među građanima Splita i Zagreba.

Purgerica u Splitu Almira Osmanović ipak smatra da Zagreb ima prioritet u odnosu na druge gradove.

Ali sve se ipak svodi na nogomet i interese oko njega. I, kao što je nedavno rekao Saša iz TBF-a za Večernji list: Za sve je kriv nogomet. Mi smo impotentna nacija koja ne zabija golove.

Odatle sve te frustracije.

Ključne riječi

Komentara 386

TH
tigar-hr03
09:23 02.09.2011.

tamniandjeo jedino kod vas....istinu,...nazivaju...\"seruckanje\".....:-))

TH
tigar-hr03
09:32 02.09.2011.

tamniandjeo kako god, tebi \"ne prija\"--istina!!!!!! Ne sumnjam da ćeš u restoran \"Dubrovnik\" u BG ili N. S........ Nude li i slanu vodu??.....:-))

Avatar morski covik 1
morski covik 1
09:17 02.09.2011.

tamni, zezamo se....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije