Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lažirali 600 diploma, izvukli novac iz škvera i sve zataškali

Ivo Sanader tražio je da se slučaj s Otvorenim učilištem i Brodosplitom zataška - kaže Stanović
09. prosinca 2010. u 09:30 37 komentara 133 prikaza
stanovic
Foto: Nino Strmotić/Pixsell

– Sad mi je jasno da sam upozoravajući na pojedine slučajeve i nepravilnosti dirnula ondje gdje nisam smjela i gdje nisu očekivali. Najviše pozicionirani do kojeg sam došla bio je gospodin Sanader... Tražila sam poništenje 600 svjedodžbi koje je izdalo splitsko Pučko otvoreno učilište jer nije postojala dokumentacija da su ti ljudi doista bili završili te programe... I dalje mislim da sam bila u pravu, ponovno bih učinila isto bez obzira na posljedice koje sam imala. Politika se umiješala i zaustavila me, a to samo potvrđuje da su u pranje novca i korupciju, a u ovom slučaju to je bilo posrijedi, bili umiješani i sami vrhovi tadašnje vlasti – tvrdi Nada Stanović, prosvjetna inspektorica iz Splita.

Podrška obitelji

Ona već dulje upozorava na nepravilnosti, podjelu diploma ljudima koji nikada nisu sudjelovali u programu prekvalifikacije ili kvalifikacije, preko kojih je, sumnja, opran novac koji je završio na tko zna čijim računima, najvjerojatnije u inozemstvu.

Tražila je i poništavanje upisa učenika koji nisu položili prethodni razred ne vodeći pretjerano računa o tome čiji su sinovi ili kćeri... 
Ali upravo to što joj je bilo nebitno koga proziva i kome se zamjera dovelo je do 
toga da je protiv nje u ožujku 2007. godine pokrenut postupak pred službeničkim sudom zbog “teške povrede službeničke dužnosti”.

– Naveli su 39 razloga zašto to čine, ali nijedan nije bio utemeljen. Spasilo me to što je cijeli slučaj dospio do Sabora i što je Željko Jovanović, koji je na čelu Nacionalnoga vijeća za borbu protiv korupcije, zatražio da mu se moj slučaj argumentira. Kako argumente nisu imali, sve se povuklo i stišalo, a tadašnji ministar obrazovanja Dragan Primorac javno mi se ispričao – prisjeća se prof. Stanović, koja je zbog izloženosti stalnom pritisku imala i teških zdravstvenih poteškoća.

– Imala sam veliku podršku obitelji, posebno muževu. Ali okvir cijele priče postao mi je posve jasan kad sam dobila informaciju da je tadašnji premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader o tome govorio na užem stranačkom skupu. Tražio je da se cijeli slučaj s Otvorenim učilištem i Brodosplitom zataška. Kao što je vidljivo i jasno iz svih dokumenata, novac je iz škvera izvučen za edukaciju njihovih zaposlenika, ali je stvarno završio negdje drugdje, na nečijem računu. Bilo bi zanimljivo vidjeti na čijem – upozorava prof. Stanović.

Slučajevi na koje je upozoravala u proteklih nekoliko godina javnosti su dijelom poznati, no do sada je nepoznato bilo to do kuda su sve njezina “otkrića” vodila.

Osim bivšeg premijera Sanadera “putovi” koje je pratila doveli su je do državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Želimira Janjića te državne tajnice Diane Vican. Za Janjića vezuje dva konkretna slučaja.

Prvi je Pučko otvoreno učilište u Splitu koje je “obrazovalo” osobe za koje nisu postojali potrebni dokazi i papiri da su edukaciju zaista prošle i uspješno je završile.

Drugi je slučaj Glazbena škola Josipa Hatzea koja je pojedine učenike (redakcija posjeduje imena i kompletnu dokumentaciju) upisivala u viši razred iako prethodni nisu uspješno završili. Osim toga u školu su upisivali učenike koji nisu ispunjavali određene kriterije. Državni je tajnik Janjić i u tom slučaju, prema riječima prof. Stanović, “odradio” cijeli posao i slučaj zataškao. Nada Stanović kaže da ju je ravnatelj splitskoga Otvorenog učilišta tužio za klevetu, ali je optužbu povukao. Vjerojatno, kaže, nije želio riskirati što bi sve u tom postupku moglo izići na vidjelo.

Maknuli je sa slučaja

Osim ta dva ima, prema njezinim riječima, još je niz slučajeva koji dokazuju korupciju u školskome sustavu. Jedan se odnosi na OŠ Grohote u kojoj je jednom učeniku dopušteno nezakonito dodatno polaganje ispita kako bi mogao upisati viši razred, a drugom u istom položaju – nije.

Ministar Radovan Fuchs povukao ju je i suspendirao s tog slučaja te ga dodijelio njezinu sadašnjem šefu Ivanu Ivandi.

U OŠ Meje ravnatelj Slavko Vrgoč na mjesto nastavnice hrvatskog jezika zaposlio je odjevnu tehničarku premda se za to mjesto natjecalo 35 profesora hrvatskog jezika. Slučajevi u kojima su uočene nezakonitosti samo se nižu.

Nada Stanović ističe da su zataškani jer su akterima leđa čuvali politički moćnici vođeni raznoraznim razlozima.

Kronologija događaja na koje državna ins

Kronologija događaja na koje državna inspektorica upozorava već više od pet godina:

2005. - Stanović traži poništenje 600 svjedodžbi Otvorenog učilišta

Pučko otvoreno učilište Nada Stanović u travnju je obavila nadzor u toj obrazovnoj ustanovi i utvrdila niz nepravilnosti u dokvalifikaciji ili prekvalifikaciji.

Zahtjev za poništenje 600 svjedodžbi podnijela je 14. srpnja 2005. godine, a u žalbi koju je protiv njezina rješenja podnijelo Učilište ne navodi se nijedan argument

U prosincu te godine prof. Stanović ustanovila je da Otvoreno učilište nije postupilo po njezinoj naredbi, o svemu se nije izjasnilo ni mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa iako je bilo dužno reagirati, i to u roku od dva mjeseca od dana žalbe Učilišta.

2007. - Pokretanje postupka protiv inspektorice Stanović

12. siječnja poništila je 600 svjedodžbi koje je Učilište izdalo u razdoblju od desetak godina prije toga.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon poništenja svjedodžbi reagira odmah, odnosno u roku od 15 dana poništava odluku o poništavanju svjedodžbi. U veljači ju je Ministarstvo suspendiralo sa slučaja Otvorenog učilišta te tamo šalju novi nadzor.

Ministarstvo obrazovanja u ožujku pokreće službenički postupak, odnosno podiže optužni prijedlog protiv inspektorice Stanović, a kao razlog navode 39 teških povreda dužnosti.

2008. - Isprika tadašnjeg ministr

2008. - Isprika tadašnjeg ministra Dragana Primorca

Slučaj dospijeva u Sabor Željko Jovanović traži očitovanje Ministarstva obrazovanja o slučaju Otvorenog učilišta, a nakon toga u rujnu se tadašnji ministar Primorac ispričao prof. Stanović.

U listopadu Ministarstvo obrazovanja šalje novi nadzor u Učilište, i to nakon tri i pol godine. U međuvremenu je sva dokumentacija mogla biti falsificirana. Ipak, utvrđeno je da je Mirjana Brekalo Pelcl uništavala dokumentaciju.

2009. - Otvoreno učilište uništava kompromitirajuću dokumentaciju

Iako je dokazano da je uništavala dokumentaciju, protiv M. Brekalo Pelcl Ministarstvo obrazovanja nikada nije podignulo nikakvu tužbu. Slučaj je završen.

Slučaj Glazbena škola Josipa Hatzea U studenom N. Stanović obavlja prvi nadzor na temelju anonimne prijave i utvrđuje da je I. B., sin poznate pjevačice, upisan u viši razred bez prethodno uspješno završenog nižeg.

U prosincu donosi rješenje o poništavanju upisa učenika u viši razred te poništava upis u školu dviju učenice koje su bile prestare za upis u prvi razred srednje škole jer su imale 19, odnosno 20 godina.

2010. - Novi slučaj, nova korupcija - sp

2010. - Novi slučaj, nova korupcija - splitska Glazbena škola

Predloženo razrješenje ravnateljice Glazbene škole Vesne Alebić, ali u slučaj se upleće državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić i od Školskog odbora traži da ne smjenjuje ravnateljicu.

Školski odbor smjenjuje ravnateljicu, a paralelno s tim ministar Fuchs suspendira sa slučaja inspektoricu Stanović i imenuje drugu inspektoricu.

Nova inspektorica predlaže razrješenje starog i imenovanje novog Školskog odbora Podignuta je anonimna kaznena prijava protiv nekoliko umiješanih, među ostalim i protiv Želimira Janjića.

Slučaj je dokaz da je pojedinac sam nemo

Slučaj je dokaz da je pojedinac sam nemoćan protiv vlasti

Bilo bi nenormalno da obrazovanje bude jedini prostor u kojem nema korupcije. I tu korupcije svakako ima. Nositelji su u pravilu oni koji kontroliraju trošenje novaca. Inspektorica Nada Stanović dokaz je da sustav ne funkcionira, odnosno da je pojedinac nemoćan u razrješavanju svih koruptivnih slučajeva vlasti. Nada Stanović zaslužuje podršku svih nas, ali u prvom redu iza nje treba stati njezin sindikat pa onda svi ostali jer ona radi ono što ih se malo usuđuje...

Prijavite svoja iskustva Pozivamo vas,

Prijavite svoja iskustva

Pozivamo vas, javite se ako ste i vi naišli na nepravilnosti u školstvu. Javite se na vecernji@vcecernji.net ili na besplatni broj 0800/8585.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • 1st-opinion:

    Nije samo DrIvo upleten u korupcioju i JACA LAZLJIVICA KRADLJIVICA i ona dolazi na red i za nju se zna ali sada nesmiju ni novinari o tome pisati niti Bajc po tome javno ceprkati. NEMA PPOSTENOG HDZ-ovca. Pozdrav gosppodji Nadi, ... prikaži još!di, pravom borcu protic korupcije.

  • baš:

    Rodney-iznenadio bi se koliko ih je malo.

  • Kakma:

    Hrvatino---Bolje i crveni nego LOPOV.