Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef ruske diplomacije

Lavrov se obrušio na SAD: Uništili su i Irak i Libiju, odlučili su uništiti i Balkan

Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.01.2023.
u 10:17

Spremni smo odgovoriti na sve ozbiljne prijedloge, kazao je Sergej Lavrov oko pitanja pregovotra s Ukrajinom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je tiskovnu konferenciju u Moskvi. Šef ruske diplomacije oštro je govorio o SAD-u, te poručio da Zapad preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije. Ruski ministar vanjskih poslova također je usporedio nedavne akcije SAD-a usred rata u Ukrajini s onima Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea. Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali upotrijebiti istu taktiku protiv Rusije.

"Kriza u svijetu kuhala se puno prije početka ruske specijalne vojne operacije", rekao je Lavrov. "Sankcije protivne zapadnim postulatima koriste se protiv Rusije, ali bi se uskoro mogle koristiti protiv bilo koje države koja odbije slijediti američke naredbe", rekao je Lavrov. "Demonizacija, ucjena, sankcije, prijetnja silom, zapadna linija uništavanja tradicionalnih veza povijesnih partnera sredstva su koja koriste Sjedinjene Države protiv konkurenata", rekao je, javlja RIA Novosti.

U indo-pacifičkoj regiji Zapad je zauzeo smjer stvaranja bloka protiv Rusije i Kine, smatra Lavrov. "Preko Ukrajine, posredstvom Zapada, Zapad vodi rat, čija je zadaća konačno rješenje "ruskog pitanja", rekao je ruski šef diplomacije. 

"Čuo sam novu ideju Emmanuela Macrona da se sazove konferencija europskih država, uključujući zemlje EU, Istočnog partnerstva, emigrante iz Rusije koji su aktivni u politici, kao i predstavnike regija Rusije. Situacija odražava smjer prema globalnoj dominaciji pod prijetnjom kazne", kazao je.

"Zapad je izopačio načela UN-a, nije bilo poštivanja načela nemiješanja u unutarnje stvari, stotine puta SAD je koristio svoje snage u inozemstvu,  kršeći Povelju UN-a", rekao je Lavrov.

Pregovori s Ukrajinom

"Spremni smo odgovoriti na sve ozbiljne prijedloge. Zapad odlučuje za Ukrajinu, on je bio taj koji je zabranio Ukrajini da pregovara s Rusijom i sada to zabranjuje: potrebno je više oružja" podsjetio je Lavrov.

"Što se tiče izgleda za pregovore, to se razmatralo na desetke puta. Cijelo ljeto i ranu jesen zapadni su predstavnici rekli da je prerano započeti pregovore, te je potrebno dati više oružja. O pregovorima sa Zelenskim ne može biti govora, jer je on zabranio pregovore s Rusijom na zakonodavnoj razini", dodao je. 

"SAD su uništile i Irak i Libiju, u Jugoslaviji su odlučili uništiti Balkan, između ostalog i da bi se dodvorile Njemačkoj koja je priznala Hrvatsku i Sloveniju, presjekla mogućnost stvaranja drugačijeg formata između balkanskih zemalja", smatra Lavrov.

"U ovoj fazi ne trebamo preuzimati inicijativu u onim područjima koja je sam Zapad zatvorio, primjerice Vijeće Europe. Zapad je i ovdje odlučio ukinuti Rusiju, postavljajući diskriminirajuće prepreke sudjelovanju naših predstavnika na kongresima", kazao je Lavrov. 

Prelazak Europe na LNG dugoročno znači poskupljenje proizvodnje, dodao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova također je usporedio nedavne akcije SAD-a usred rata u Ukrajini s onima Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea. Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali upotrijebiti istu taktiku protiv Rusije. Lavrov je rekao da je Moskva spremna razgovarati o sukobu sa zapadnim zemljama i odgovoriti na bilo kakve ozbiljne prijedloge, ali da svaki razgovor treba riješiti širu sigurnosnu zabrinutost Rusije. Također je ponovno pozvao NATO da ukloni svoju "vojnu infrastrukturu" iz Ukrajine i drugih zemalja blizu ruskih granica, piše Sky News.

Kako piše TASS Lavrov je rekao da smatra 'iskrenom' nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je NATO angažiran u posredničkom ratu protiv Rusije.

"Baš nedavno je hrvatski predsjednik Milanović rekao da je to rat NATO-a protiv Rusije. To je izravna i iskrena izjava", rekao je Lavrov.

Video: Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

 

Ključne riječi

Komentara 63

JO
jocoudriga
11:50 18.01.2023.

Milanovićev istomišljenik.

BR
brokenbrain
11:43 18.01.2023.

"...mogućnost stvaranja drugačijeg formata između balkanskih zemalja". Npr. ona krajina koju su htjeli i pola Slavonije...misli na taj format

DU
Deleted user
11:30 18.01.2023.

Istočna Europa ne smije kaskati za zapadnom, korupcija mora nestati. Trebamo otvoreno, transparentno društvo, s velikim osobnim slobodama i pažnjom na privatnost, a ne zmotane arhaičke rute

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije