Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski ministar

Lavrov: Ne smijemo dopustiti da dođe do novog rata na Balkanu

Walid al-Moallem i Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.01.2017.
u 11:55

EU mora smiriti ovu situaciju i postupiti tako da se ispunjavaju sporazumi između Beograda i Prištine koji su postignuti, smatra Lavrov

Jedna je od zadaća pregovora u Astani 23. siječnja pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana učvrstiti primirje u Siriji, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Jedna od zadaća susreta u Astani ponajprije je učvrstiti primirje", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji, "a onda potaknuti sudjelovanje zapovjednika boraca na terenu u političkom procesu", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Moskva i Teheran, koji podupiru Damask, te Ankara koja podupire sirijske pobunjeničke skupine, dogovorili su se o primirju u Siriji koje je stupilo na snagu 29. prosinca i najavili mirovne pregovore za 23. siječnja u kazahstanskoj prijestolnici.

"Mislimo da zapovjednici boraca na terenu trebaju sudjelovati (u političkom procesu) i popis ne treba ograničiti samo na skupine koje su 29. prosinca potpisale dogovor o primirju", ocijenio je ruski dužnosnik.

"Onima koji nam se žele pridružiti treba omogućiti da to učine".

Na pregovorima trebaju sudjelovati glavne pobunjeničke skupine, napose Džaiš al-Islam (Islamska vojska).

Sergej Lavrov istaknuo je da bi bilo "pravedno" pozvati u Astanu predstavnike nove američke administracije Donalda Trumpa koji će 20. siječnja službeno preuzeti dužnost, tri dana prije početka pregovora u Astani.

U subotu je prijelazni tim Donalda Trumpa potvrdio da je primio poziv u Astanu i dao do znanja da još nisu odgovorili.

O situaciji na Balkanu

Lavrov je rekao i kako se ne smije dopustiti da dođe do novog oružanog sukoba na Balkanu, prenosi Blic

– Snage kosovskih Albanaca ne trebaju biti prisutne na sjeveru Kosova naseljenog Srbima. Što se tiče vlaka Beograd – Priština, odmah nakon tih događaja nazvao me Ivica Dačić i analizirali smo što se zapravo dogodilo. Mogu reći samo jedno – EU mora smiriti ovu situaciju i postupiti tako da se ispunjavaju sporazumi između Beograda i Prištine koji su postignuti – rekao je Lavrov. 

Prema tome, rekao je Lavrov, sloboda kretanja ljudi ne smije se ograničavati na sjeveru Kosova, a ondje gdje žive Srbi ne smije biti albanskih pripadnika policije.  

>> Sastanak Lavrov i Cavosoglu: Nema nikakvog popuštanja teroristima

Komentara 81

DD
ddragutin
12:26 17.01.2017.

Ništa lakše,stavi brnjice vučiču i nikoliču,

SO
sokreta
12:13 17.01.2017.

opa, da li se to meni cini ili je ovo koordinirana akcija pravoslavne brace?

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:12 17.01.2017.

Rusi...zapale vatru pa glume vatrogasce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije