Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Bivši načelnik VP-a tereti generale

Laušić udario na Antu Gotovinu

28.01.2009.
u 17:29

DEN HAAG - Smatram da su zapovjednici, u dnevnim i izvanrednim izvješćima koja su im stizala od vojne policije, kao i od svojih podređenih zapovjednika, imali mogućnost uvida u zbivanja i stanje na terenu, ustvrdio je ključni svjedok haaškog tužiteljstva, Mato Laušić, bivši načelnik Uprave VP-a.

Laušić: Svi su znali za zločine

Mate Laušić optužuje generale

To je bio Laušićev odgovor na izravno pitanje suca Oriea "Da li zapovjednici nisu znali, ili nisu željeli znati što se događa na terenu"? Još je dodao da su zapovjednici Zbornih područja imali za pomoćnike zapovjednike za SIS, vojne obavještajce "koji su ga bili dužni izvještavati o sigurnosno zanimljivim zbivanjima".

Tužitelj Tieger je dovršio ispitivanje, a postalo je jasno da je Laušić potpuno slijedio ideje tužiteljstva u "betoniranju" dijelova optužnice, posebice protiv Gotovine, dijelom i protiv Čermaka. Laušić je ponavljao kako je stalno inicirao sastanke i davao prijedloge (zajedno s Joškom Morićem), da se izravno s najvišim vojnim zapovjednicima na terenu "preveniraju" pljačke, paleži i ubojstva.

Do sastanka sa zapovjednicima zbornih područja nije došlo, no, kod informiranja o potrebi sprečavanja zločina "bilo je za očekivati da će general Červenko reagirati prema zapovjednicima na terenu". Tužitelji su u proces uveli nekoliko dokumenata kojima nastoje dokazati Gotovininu informiranost o zbivanjima; za to im služi dokument potpisan uime Gotovine, a kojim se od zapovjednika 72. bojne VP-a Budimira traži da se informacije šalju u Gotovinin operativni centar, prije nego na druge adrese. Radilo se o prijavi požara na vojnom objektu u Strmici, koji bi, u nedostatku izravnih dokumenata, trebao sugerirati da je Gotovina bio informiran.

No moglo bi se isto tako shvatiti da Gotovina nije bio informiran, stoga prosvjeduje. Laušić je kazao da je 72., kao i sve druge bojne, imala dužnost izvješćivati Gotovinino zborno područje o "svim izvanrednim događajima". Mišetić i Laušić tada su poveli "rat", te je i sudac Orie sugerirao "spuštanje temperature u sudnici". Mišetić je počeo unositi nove dokaze da bi dokazao kako je Laušić, protivno svojim tvrdnjama, imao glavnu zapovjednu funkciju prema postrojbama VP-a na terenu za Oluje, strategijsku, ali i dnevnooperativnu.

Kao dokaz služi Laušićeva naredba o operativnoj akciji "Varivode", gdje on do u detalje regulira sve njihove zadaće, sve do uporabe vojnih pasa. Mišetić se pozvao i na svjedočenje generala Stipetića, koji je pred Oluju upozoravao na nelogičnost sustava u kojemu vojni zapovjednik ne može, bez odobrenja Uprave VP-a (Laušića) naložiti postrojbi VP-a unutar brigade ništa važnije od brige o pijanim vojnicima. Obrana stoga zaključuje da je Laušić neistinito svjedočio o praksi "podređivanja" VP-a vojnim zapovjednicima.


Mišetić: Laušić je prikrivao zločine

Gotovinin branitelj Luka Mišetić uveo je kao dokaze dva Laušićeva izvješća načelniku GS HV-a Zvonimiru Červenku iz kolovoza i rujna 1995. U njima Laušić tvrdi da je "osiguran mir, spriječeno odvođenje plijena i krađe, paljevine, da VP izvršava sve zadaće i situacija je dobra i stabilna". Ne mislite li da je Morić mislio na vas kada je govorio da vojni zapovjednici ne znaju istinu i nemaju informacije?
- Ne slažem se, zapovjednici su bili upoznati sa stanjem, odgovorio je Laušić.
- Ako jesu, onda to nije bilo zbog vas, jer u svojim izvješćima Červenku nikad niste napisali da se nešto izvanredno događa na terenu, ustvrdio je Mišetić.
- Morao bih pogledati sve te izvještaje, odgovara Laušić..

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije