Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineski nobelovac

Laureat i ne zna da je dobio Nobelovu nagradu za mir

nobel, Liu Xiaobo
08.10.2010.
u 19:58

Kina je odmah reagirala, nazvavši tu nagradu “blasfemičnom” povredom načela na kojima se temelji Nobelova nagrada za mir te zaprijetivši da će se dodjeljivanje nagrade “zločincu” odraziti na njezine buduće odnose s Norveškom

Liu Xiaobo postao je najvidljiviji simbol borbe za ljudska prava u Kini – s tim je obrazloženjem Nobelov komitet dodijelio jučer Nobelovu nagradu za mir najpoznatijem kineskom disidentu koji je u trenutku proglašenja u zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne.

Njegova supruga Liu Xia smatra da on ne zna kako je postao laureat.

Kina je, dakako, odmah reagirala, nazvavši tu nagradu “blasfemičnom” povredom načela na kojima se temelji Nobelova nagrada za mir te zaprijetivši da će se dodjeljivanje nagrade “zločincu” odraziti na njezine buduće odnose s Norveškom – iako je Nobelov komitet nezavisna institucija koja nema veze s vladom.

Profesor književnosti Liu Xiaobo na meti je režima od 1989., kada se pridružio kineskim studentima koji su štrajkom glađu pokušavali ishoditi demokratizaciju zemlje, što je rezultiralo krvavim gušenjem prosvjeda na trgu Tienanmenu. Poslije masakra nad studentima bio je 20 mjeseci u zatvoru, a u devedesetima je tri godine proveo u radnom logoru. U međuvremenu je mjesecima bio u kućnom pritvoru. Na najnovijem je odsluženju kazne zbog “subverzivne djelatnosti” od prošlog Božića. Njegovo ekspresno suđenje (14 minuta za iznošenje optužnice, 14 minuta za obranu) osudile su brojne zapadne zemlje.

Najglasnijega kritičara jednopartijskog sustava u Kini za Nobelovu su nagradu, navode mediji, kandidirali Vaclav Havel te američki ogranak International Pena, a snažno su se zauzeli i bivši dobitnici Dalaj Lama i Desmond Tutu. Njegov je zadnji krimen bio to što je bio jedan od organizatora “Povelje 08” kojom su prije dvije godine 303 kineska intelektualca, radnika, poslovnjaka... tražila reforme političkog sustava u Kini. Uzor im je bila “Povelja 77”, peticija oko koje se okupio pokret boraca za političke promjene u komunističkoj Čehoslovačkoj 1977. poslije koje je Havel završio u zatvoru.

– Ne mislim da će dodjeljivanje Nobelove nagrade Xiaobou ili bilo kojem drugom pojedincu u Kini imati veći utjecaj na stanje ljudskih prava, ali će to svakako inspirirati više ljudi da se bore za te vrijednosti – kazao je Pu Zhinqiang, Liuov prijatelj i borac za ljudska prava. Kineske vlasti nisu samo oštro osudile nagradu nego su pokušale i zaustaviti širenje te vijesti unutar Kine. U vrijeme prijenosa iz Osla naglo je nestala slika na CNN-u i BBC-u, a vlasti su ometale i Twiter. Ostaje vidjeti hoće li i koliko ova nagrada pomoći 54-godišnjem kineskom intelektualcu kojeg pomalo izdaje zdravlje ili će mu to tek produljiti boravak u zatvoru.

Komentara 10

OB
-obrisani-
20:50 08.10.2010.

pa ovi iz Nobelova komiteta tom jadnom kinezu nisu baš učinili neku uslugu...Taj će jadnik sada nadrapati u zatvoru. Rasturit će ga ko beba zvečku!

OB
-obrisani-
21:58 08.10.2010.

Prvi put se u potpunosti slažem s izabarnikom za nagradu!

DH
dalibor.hren
20:12 08.10.2010.

Slična sloboda govora je i kod nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije