Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera ustavni sud

Lauc: Na Zapadu bi ovakav slučaj završio ostavkom sutkinje

zvonimir lauc
Foto: Davor Javorović/Pixsell
03.11.2015.
u 12:31

Nije važno kojeg je ranga sudac ili sutkinja, oni nemaju što razgovarati s takvom osobom, kaže jedan od naših sugovornika, pravni stručnjak

        Nakon što je Telegram objavio priču da USKOK pokreće istragu o tome tko je neovlašteno razotkrio tajne mjere kontrole telefona sutkinje Ustavnog suda Slavice Banić i tako sabotirao važnu antikorupcijsku istragu u koju je navodno bio uključen i najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa Zdravko Mamić koji je, prema informacijama Telegrama, sa sutkinjom Banić dogovarao ustavnu žalbu za rušenje Zakona o sportu (izglasanog u srpnju), Večernji je ustavne stručnjake pitao što bi se dogodilo u zapadnim demokracijama da su mediji otkrili sličan slučaj.

Poštovanje pravila je dobro

Profesor Zvonimir Lauc tvrdi da bi, pod uvjetom da je sve što je objavio Telegram točno, u takvom slučaju u zapadnim državama pala ostavka.

– Karijera takve sutkinje u, primjerice, Njemačkoj ili Francuskoj bila bi gotova. Slučaj bi morao završiti ostavkom sutkinje kako ne bi došlo do još većeg skandala – komentirao je stručnjak za ustavno pravo Zvonimir Lauc.Profesorica Ustavnog prava Sanja Barić ukazuje na dva problema: osobne odgovornosti (i sudaca) i curenja informacija iz USKOK-a.

– Pokazalo se da USKOK ima veliki problem s curenjem informacija. Sustav kontinuirano stvara sliku nedovoljne učinkovitosti i nemoći u takozvanim velikim slučajevima. Sustav čine ljudi, obnašatelji raznih dužnosti. Potrebna nam je evolucija stanja svijesti. Naime, u državama koje doživljavamo kao dobro organizirane prevladalo je shvaćanje da je poštovanje slova, ali i duha, pravila (Ustava, zakona) dobro za sve. Ne ide, i nije išlo, bez borbe. Borbe pravosuđa za svoj dignitet i pritiska javnosti. Pod time podrazumijevam preuzimanje odgovornosti i osobne iskorake. Nema dobrobiti ni blagostanja društva dok to ne shvatimo – kaže profesorica Sanja Barić.

Ne ulazeći konkretno u slučaj Zdravka Mamića i sutkinje Ustavnog suda Slavice Banić, upozorava kako je veliki problem institucija hrvatskog pravosuđa što nitko nikada ne želi preuzeti odgovornost. Jer im je, kaže, najlakše reći da nešto nije u njihovoj nadležnosti.

Zvonimir Lauc kaže da se ne sjeća nekog konkretnog slučaja u zapadnoj Europi koji je usporediv s ovom najnovijom hrvatskom aferom, ali da se u zapadnim demokracijama djeluje preventivno kako suci uopće ne bi dolazili u takvu ili sličnu situaciju.

Profesionalnost i kultura

– To je stvar kulture u društvu, pravne kulture koja kod nas ne postoji – kaže Lauc i napominje da je nezavisnost i nepristranost svakog suca svaki dan na ispitu.

– Svaki profesionalac u pravosudnom sustavu treba biti vrlo oprezan, a to je posebno naglašeno i delikatno kod sudaca – zaključuje ustavni stručnjak Zvonimir Lauc. Jedan od naših sugovornika, također pravni stručnjak, tvrdi kako je hrvatsko sudstvo erodiralo i da je najnoviji slučaj sutkinje Ustavnog suda samo još jedan u nizu.

– Nije važno kojeg je ranga sudac ili sutkinja, oni nemaju što razgovarati s takvom osobom – tvrdi naš sugovornik.     

>> Mamić od sutkinje Ustavnog suda tražio pomoć u rušenju Zakona o sportu?

Komentara 26

LM
luka.mihanovic.357
13:00 03.11.2015.

Na zapadu bi i premijer Vlade koja kritizira Ustavni sud morao dati ostavku. Toliko o objektivnosti ovog tzv. profesora. Na ovim našim fakultetima treba otpustiti i nogom u guzicu otjerati preko pola profesora. U jednoj državi, na pravnim fakultetima, na katedrama Ustavnog prava, ne samo različito, već dijametralno suprotno se tumači naš Ustav? Ma jel to normalno, da ni nositelji katedre nisu usuglašeni.Otuda nam i sve zlo u državi kreće, a nadalje od novinara, a onda tek od političara.

AN
ANM
13:00 03.11.2015.

Što niste "pravnog" stručnjaka pitali za krešimira ?

MS
mare_split
12:42 03.11.2015.

Naporni ste s ovim prizemnim namještaljkama! 'Telegram je tako sabotirao važnu antikorupcijsku istragu ...'???? Zaista? Znamo li čiji je Telegram, kako je EPH dužan Državi ogromne novce i TKO UPRAVLJA većim dijelom pravosudno-istražnih organa u RH, i mojoj bi pok. Babi, poštenoj Hrvatici, manje naobrazbe, bilo i više nego jasno kako je i ova 'afera' dio PR gluposti i podmetanja crvene opasnosti! Jadno! A ... VL, još jadnije novinarstvo koje se 'kači' (po 'nalogu', namjerno ili 'slučajno'?) na ovakva sranija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije