Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važan sastanak

Latinoamerički čelnici pripremaju se za neugodan summit sa SAD-om

Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
11.04.2018.
u 09:22

Iako će promjena na čelu američkog izaslanstva vjerojatno nešto ublažiti tenzije, stručnjaci smatraju da od summita ne treba očekivati značajan napredak zbog Trumpove polarizirajuće vanjske politike i napetih odnosa s regionalnim čelnicima kao što je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto.

Latinoamerički čelnici pripremaju se za sveamerički summit ovaj tjedan u Peruu za koji mnogi diplomati kažu da bi mogao biti neugodan i napet jer američki predsjednik Donald Trump, iako ga osobno neće biti u Limi, često kritizira te zemlje zbog imigracije, narkotika i trgovine.

Trump je u petak trebao otputovati u Limu na osmi Summit Amerika na čijem su dnevnom redu poticanje trgovine i situacija u Venezueli. No u utorak je otkazao putovanje kako bi se koncentrirao na stanje u Siriji, a na summitu će ga predstavljati potpredsjednik Mike Pence. Nakon summita Pence će posjetiti i Kolumbiju.

Iako će promjena na čelu američkog izaslanstva vjerojatno nešto ublažiti tenzije, stručnjaci smatraju da od summita ne treba očekivati značajan napredak zbog Trumpove polarizirajuće vanjske politike i napetih odnosa s regionalnim čelnicima kao što je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto.

Analitičar Mark Feierstein, koji je bio zadužen za Latinsku Ameriku tijekom mandata američkog predsjednika Baracka Obame, a sada je savjetnik Albright Stonebridge grupe, rekao je da je sadašnji američki predsjednik u regiji jako nepopularan i da to komplicira suradnju sa SAD-om. 

Trump je nezadovoljan zbog gubitka američkih radnih mjesta u korist Meksika, prijetio je raskidom Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) sklopljenog s Kanadom i Meksikom, a mandat je započeo govorom u kojem je meksičke imigrante opisao kao "silovatelje" i dilere drogom.

Trump je kritizirao i migraciju iz Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora i drugih latinoameričkih zemalja i zaprijetio da će ukinuti pomoć Kolumbiji i Peruu zbog trgovine drogom. Pred ovaj summit, intenzivirao je retoriku protiv ilegalne imigracije objavivši plan da pošalje Nacionalnu gardu na granicu s Meksikom.

 

Nepopularan u regiji 

Nakon Trumpove prve godine u Bijeloj kući, samo 16 posto ispitanika u Latinskoj Americi odobrava američku politiku, pokazalo je ispitivanje Gallupa.

Sergio Montenegro (40), koji radi za osiguravajuću kuću u Limi, uspoređuje Trumpa s nekim populističkim čelnicima koji su zadnjih desetljeća došli na vlast u Latinskoj Americi.

"SAD se sada više toliko ne poštuje.... prije, što god da su Amerikanci rekli činilo se ispravnim - glas razuma. Sada se sve što oni kažu dovodi u pitanje."

Izvor iz brazilske vlade koji je želio ostati neimenovan rekao je za Reuters da Washington mora imati pozitivan pristup ako aktualna administracija želi zadržati produktivne odnose u regiji.

Na summitu, čelnici će pokušati postići konsenzus o borbi protiv korupcije u regiji, temi koja se našla u fokusu prošli mjesec zbog ostavke bivšeg peruanskog predsjednika, Pedra Pabla Kuczynskog, povezanog sa skandalom oko brazilskog građevinskog konglomerata Odebrecht.

 

Venezuela

Bijela kuća također želi povećati pritisak regije na venezuelskog socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, iako on nije pozvan na summit. Maduro je sazvao izbore za svibanj koje oporba i Washington smatraju farsom. Stotine tisuća Venezuelaca potražile su utočište u Kolumbiji i drugim susjednim zemljama bježeći od gladi i siromaštva.

Trump je prošle godine razmatrao "vojnu opciju" kako bi potaknuo promjene u Venezueli, što je izazvalo kritike u regiji.

SAD, važan kupac venezuelske nafte, razmatra jačanje ekonomskih sankcija. Američki dužnosnik rekao je novinarima prošli tjedan da se nikakve odluke u tom pogledu ne očekuju tako skoro, ali bi mogle biti donesene kroz nekoliko mjeseci.

Na summitu, diplomati iz zemalja koje kritiziraju Madura mogli bi formalno osuditi izbore i razmotriti kako bi mogli pomoći migrantima iz Venezuele, po izvoru iz argentinskog ministarstva vanjskih poslova.

Takva izjava bila bi "bez presedana", kazala je Ana Rose Quintana, analitičarka konzervativne Zaklade Heritage u Washingtonu. "Izjava bi bila temelj za dodatne sankcije kasnije". kazala je.

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
12:50 11.04.2018.

Do sastanka nece doci jer je narancasti "zauzet" ispunjavanjem obveza prema cionistickom lobiju pripremama za treci svjetski rat koji se polako zahuktava u Siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije