Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za siguran život

Lasinja i Ogulin u 2015. bez mina, u županiji sumnjivo još 58 četvornih kilometara

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
22.10.2014.
u 13:36

Od 1998. godine u razminiranje Karlovačke županije uloženo 314 milijuna kuna, a 'čistiti' još treba u Ogulinu, općinama Plaški, Josipdol, Rakovica, Barilović, Tounj, Saborsko, Cetingrad, Lasinja, Generalski Stol i Vojnić

Bit ću sretan kada ove godine dobijem certifikat da je Lasinja općina bez mina. Zajedno s time doći će i novi gospodarski i turistički projekti. Nije ugodno kada vidite table s oznakama za opasnost od mina. To ‘otjera’ prolaznike, a kamoli potencijalne ulagače, ali sada više neće biti tako- poručio je načelnik Lasinje Željko Prigorac zadovoljan učinjenim, kao i Planom razminiranja Karlovačke županije za 2015.

Vodeći u Hrvatskoj

Po tome će, osim Lasinje, bez minske opasnosti uskoro biti i Ogulin, a u Karlovačkoj županiji minski sumnjivo područje smanjit će se za 5, 7 četvornih kilometara. Inače, naša je županija među tri vodeće u Hrvatskoj po minski sumnjivom području.

Ukupno je ostao 58,41 četvorni kilometar na području Ogulina te općina Plaški, Josipdol, Rakovica, Barilović, Tounj, Saborsko, Cetingrad, Lasinja, Generalski Stol i Vojnić. Od 1998. u razminiranje je u županiji uloženo 314 milijuna kuna.

– Žao mi je što u 2014. govorimo o problemu mina u deset županija. To utječe ne samo na sigurnost stanovnika, nego i opterećuje gospodarski razvoj. Deset posto ukupnog minski sumnjivog područja u Hrvatskoj je u Karlovačkoj županiji.

Nadam se da ćemo taj postotak u znatnoj mjeri smanjiti. Problem je nedostatak novca, ali ne odustajemo od zacrtanog cilja, Hrvatska bez mina do ožujka 2019. godine - rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Dodao je da je HCR lani racionalizacijom uštedio 5,3 milijuna kuna koji su usmjereni na razminiranje hrvatskih županija. Napomenuo je i da će iduće godine mine ukloniti sa svih poljoprivrednih površina u osam županija, novcem iz strukturnih fondova EU.

Čisto i uz Koranu i Mrežnicu

U Hrvatskoj je još 557 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora na kojem se nalazi više od 64 tisuće različitih neeksplodiranih minskih sredstava.

Zasad su ‘očišćene’ Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska, a 2015. bit će još Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska. Najavljeno je i da će područje uz rijeku Koranu i Mrežnicu biti čisto za dvije, tri godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije