Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj PERKOVIĆ

Lasić svjedoči videovezom iz Mostara

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
27.04.2015.
u 07:15

Danas i sutra na sudu će nastaviti svoj iskaz Vice Vukojević, a svjedočit će i Jan Gabriša, svjedok koji je radio u SDS-u

        Ivan Lasić, bivši šef 2. odjela mostarske Službe državne sigurnosti, svjedočit će videovezom iz Mostara na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu tri dana u svibnju! Lasić je u Udbi napredovao u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, na položaj u Saveznu službu državne sigurnosti u Beograd došao je u vrijeme kada je Đureković već ubijen i o tome kako se o toj likvidaciji razgovaralo u beogradskoj Udbi govorio je na ispitivanjima u Hrvatskoj početkom devedesetih.

Nagađalo se da je i Lasić trebao biti optužen pred Višim pokrajinskim sudom u Bavarskoj, ali da ga je od izručenja spasilo to što BiH ne izručuje svoje državljane. Tako su ga i njemački novinari, autori dokumentarca o Udbinim ubojstvima u Njemačkoj, samo uspjeli snimiti kako ulazi u auto i nisu dobili njegov iskaz. Lasićevo svjedočenje koje će izazvati veliku pozornost počinje 13. svibnja. Danas i sutra na sudu će nastaviti svoj iskaz Vice Vukojević, a nešto vremena predviđeno je za još jednog svjedoka koji je radio u SDS-u, Jana Gabriša.

On je poznat po tome što je zajedno s Perkovićem za predsjednika Tuđmana napravio rekonstrukciju funkcioniranja SDS-a. Gabriš nije bio operativac, nego analitičar, ističe Perkovićev branitelj Anto Nobilo, kroz njegove ruke prolazili su svi dokumenti, on je prvi insajder iz službe. U lipnju će svjedočiti Ivan Krmpotić i Mario Eterović.     

>> Krmpotić 11 puta pisao Ostojiću da mu prijete

Komentara 15

DU
Deleted user
07:45 27.04.2015.

Zanimljivo da kada je riječ o zločinima od 41-e do 95-e u Domovinskom ratu konstantno pojavljuju ista ''poznata'' prezimena stoga me zanima da li je riječ o genetici ili očuvanju ''biznisa''?

Avatar Becarina
Becarina
08:34 27.04.2015.

Sramota da se kod nas ne sudi radi stotine drugih ubojstava ! Naprotiv, LEX Premijer proba Hrvatima nametnuti imidz zlocinca, morali smo to jucer cijeli dan da slusamo, po starom komunistickom -napad je najbolja obrana .

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
08:42 27.04.2015.

Jedan od glacnih razloga zasto cu glasati za Karamarka jeste jer jedini osudjuje zlocine komunizma . HDZ je izrastao u pravu stranku , sazreo da provede lustraciju , jer jedini zlocinci kojima se ne sudi su oni komunisticki . Ali paradoks je da oni sude svima ostalima , zgrabili su drzavu , privatizirali , pokrali, upropastili , mi smo njihovi taoci .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije