Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teorija iz 'Aliena'

Lansiranje prvog smartphonea: Čuje li se u svemiru vrisak?

svemir
Screenshot/YouTube
27.02.2013.
u 07:53

U svemiru nitko ne može čuti vrisak? Ili može? Lansiranjem prvog smartphonea u svemir upravo tu teoriju žele ispitati znanstvenici sa engleskog sveučilišta SCC.

U svemiru nitko ne može čuti vrisak? Ili može? Lansiranjem prvog smartphonea u svemir upravo tu teoriju žele ispitati znanstvenici sa engleskog sveučilišta SCC, piše Huffington Post.

U orbitu su 24. veljače uspješno lansirali smartphone izrađen na platformi Android, Google Nexus One. Prvi smartphone u svemiru, nazvan "STRaND-1" služit će za ispitivanje teorije izrečene 1979. godine u filmu "Alien" da u svemiru ne možete čuti vrisak.

Teorija se temelji na pretpostavci da, ako je svemir vakuum, nema dovoljno kretanja molekula da bi putovao zvuk. Kako bi se to testiralo, mobitel je "napunjen" vriskovima, skupljenih putem internetskog natjecanja, koje će puštati u orbiti. Ugrađeni mikrofon će tada bilježiti vibracije i davati povratno izvješće.

STRaND-1 će u svemiru izvesti još niz testova.

>>Kanadski astronaut objavio fotografiju Splita iz svemira

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
18:51 28.02.2013.

hahahahaha amerikanci su bili na mjesecu pre 50 godina,,,, cudo nisu nista culi,, po izlasku iz exposfere,, radijacia na nji nije djelovalo,, zaobisli su sve meteore koji su se kretali 28000 tisuca u secundi,,,ni jedan meteor nije pogodio reketu... uspjesno su se lansiral sa zemlje na mjesec i povratk s mjesece.. gorivo za povratk su kupili od vanzemaljaca u pola cjene,, sve su placali ruskim rubljama,,..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije