Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lani se više od 4000 Hrvata iselilo u EU, a oko 5000 stranaca doselilo se u Hrvatsku

Gotovo polovina imigranata došla je iz BiH
15. srpnja 2014. u 20:35 16 komentara 4473 prikaza
migracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Daleko od toga da je britanski državnik Benjamin Disraeli bio posve u pravu kada je rekao da postoje samo tri laži: laž, gnusna laž i statistika, ali svejedno treba biti oprezan prema raznim statističkim podacima. Stoga kroz posebne naočale treba gledati i priopćenje Državnog zavoda za statistiku o migraciji stanovništva u 2013. godini. U njemu piše da se u prošloj godini 10.378 ljudi doselilo u Hrvatsku, dok ih se iz zemlje iselilo čak 15.262. Saldo migracije, objašnjava se, bio je negativan i iznosio je -4884. Netko neupućen odmah bi pomislio na to kako je ulaskom Hrvatske u EU nastao pravi egzodus u obećanu zemlju, što je samo djelomično točno.

U EU se preselilo više od 4000 ljudi, ali je puno više njih otišlo, vjerovali ili ne, u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. U ove dvije susjedne zemlje “odselilo” se oko 8000 Hrvata. Nije riječ ni o kakvoj stvarnoj seobi naroda, nego su se ove papirnate promjene dogodile zbog Zakona o prebivalištu. Po njemu, svi hrvatski državljani koji ne žive u Hrvatskoj dulje od godinu dana tretiraju se kao emigranti u treće zemlje. U BiH su se uglavnom “selili” Hrvati iz BiH koji su nekad imali prebivalište u Hrvatskoj, ali u Lijepoj Našoj ne žive više od godinu dana.

Što se tiče emigracije u Srbiju, riječ je uglavnom o hrvatskim Srbima koji tamo žive već dulje vrijeme. Na drugoj strani, u 2013. godini iz inozemstva se u Hrvatsku doselilo oko 5000 hrvatskih državljana i nešto više od 5000 stranaca. Očekivano, gotovo polovica imigranata došla je iz BiH. U prošloj je godini bila značajna i unutarnja emigracija. Prebivalište je promijenilo 76.840 ljudi. Čak 44 posto ih je imalo od 20 do 39 godina.

>> Migranti spašavaju EU od bijele kuge, iz zemlje bježe i Hrvati

L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar tajar
  tajar:

  Kako se je 4000 Hrvata moglo iseliti u EU? Zar Hrvatska nije EU?

 • kafka:

  Ako se isele dosadašnji političari biti će riješena glavnina problema. :-)

 • kafka:

  "Prema Zakona o prebivalištu, svi hrvatski državljani koji ne žive u Hrvatskoj dulje od godinu dana tretiraju se kao emigranti u treće zemlje". Dakle svi hrvatski građani stanovnici Vukovara koji ne žive u Hrvatskoj dulje od godinu dana su emigrirali ... prikaži još! u treće zemlje i ne mogu biti predmet statistike u Hrvatskoj. . . . . . . . . . . . . . . . . . A koliko je Srba iz Vukovara emigriralo, a računaju se kao građani Vukovara? I zbog njih se uvela ćirilica. !?!!