Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRACIJE STANOVNIŠTVA

Lani se više od 4000 Hrvata iselilo u EU, a oko 5000 stranaca doselilo se u Hrvatsku

migracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
15.07.2014.
u 20:35

Gotovo polovina imigranata došla je iz BiH

Daleko od toga da je britanski državnik Benjamin Disraeli bio posve u pravu kada je rekao da postoje samo tri laži: laž, gnusna laž i statistika, ali svejedno treba biti oprezan prema raznim statističkim podacima. Stoga kroz posebne naočale treba gledati i priopćenje Državnog zavoda za statistiku o migraciji stanovništva u 2013. godini. U njemu piše da se u prošloj godini 10.378 ljudi doselilo u Hrvatsku, dok ih se iz zemlje iselilo čak 15.262. Saldo migracije, objašnjava se, bio je negativan i iznosio je -4884. Netko neupućen odmah bi pomislio na to kako je ulaskom Hrvatske u EU nastao pravi egzodus u obećanu zemlju, što je samo djelomično točno.

U EU se preselilo više od 4000 ljudi, ali je puno više njih otišlo, vjerovali ili ne, u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. U ove dvije susjedne zemlje “odselilo” se oko 8000 Hrvata. Nije riječ ni o kakvoj stvarnoj seobi naroda, nego su se ove papirnate promjene dogodile zbog Zakona o prebivalištu. Po njemu, svi hrvatski državljani koji ne žive u Hrvatskoj dulje od godinu dana tretiraju se kao emigranti u treće zemlje. U BiH su se uglavnom “selili” Hrvati iz BiH koji su nekad imali prebivalište u Hrvatskoj, ali u Lijepoj Našoj ne žive više od godinu dana.

Što se tiče emigracije u Srbiju, riječ je uglavnom o hrvatskim Srbima koji tamo žive već dulje vrijeme. Na drugoj strani, u 2013. godini iz inozemstva se u Hrvatsku doselilo oko 5000 hrvatskih državljana i nešto više od 5000 stranaca. Očekivano, gotovo polovica imigranata došla je iz BiH. U prošloj je godini bila značajna i unutarnja emigracija. Prebivalište je promijenilo 76.840 ljudi. Čak 44 posto ih je imalo od 20 do 39 godina.

>> Migranti spašavaju EU od bijele kuge, iz zemlje bježe i Hrvati

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar tajar
tajar
20:44 15.07.2014.

Kako se je 4000 Hrvata moglo iseliti u EU? Zar Hrvatska nije EU?

KA
kafka
21:27 15.07.2014.

Ako se isele dosadašnji političari biti će riješena glavnina problema. :-)

KA
kafka
21:06 15.07.2014.

"Prema Zakona o prebivalištu, svi hrvatski državljani koji ne žive u Hrvatskoj dulje od godinu dana tretiraju se kao emigranti u treće zemlje". Dakle svi hrvatski građani stanovnici Vukovara koji ne žive u Hrvatskoj dulje od godinu dana su emigrirali u treće zemlje i ne mogu biti predmet statistike u Hrvatskoj. . . . . . . . . . . . . . . . . . A koliko je Srba iz Vukovara emigriralo, a računaju se kao građani Vukovara? I zbog njih se uvela ćirilica. !?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije