Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DROGA I ivanečki policajci dobili uređaj za detekciju droga

Lani od 105 testiranih vozača 40 bilo pozitivno

18.02.2009.
u 17:37

Nakon novomarofskih i varaždinskih i ivanečki policajci dobili su prijenosni uređaj za detekciju droga u vozača.

Droga sve veći problem
Riječ je o najsuvremenijoj verziji uređaja tipa cozart, vrijednom 49.000 kuna, koji su zbog preventive i sve većeg problema konzumiranja droga na svojim područjima gradovi Ivanec i Lepoglava te općina Bednja odlučili zajedno kupiti i pokloniti ivanečkoj policiji.

- Uređaj je jednostavan za rukovanje, a funkcionira na temelju testiranja sline i otkriva pet vrsta droga u organizmu. Nakon uzimanja uzorka, cozart već nakon nekoliko minuta pokazuje je li osoba konzumirala heroin, marihuanu, kokain te halucinogene (LSD) i amfetamine, a postoji mogućnost detekcije još jedne vrste droge. Uređaj ćemo početi koristiti odmah, i to kontrolirajući vozače - istaknuo je načelnik Policijske postaje u Ivancu Boris Divjak.

Vozači na području Ivanca, Lepoglave i Bednje mogu tako očekivati da će ih prometna policija ubuduće testirati i na drogu. To više što će u petak 15 djelatnika Policijske uprave varaždinske završiti obuku za testiranje na drogu i dobiti svjedodžbu da su za to obrazovani, pa će odmah svoje znanje moći primijeniti.

- Da je nabava tako vrijednog uređaja opravdana, potvrđuje i podatak da smo sličnim uređajem, koji smo nabavili lani, testirali 105 sumnjivih osoba - rekao je načelnik Policijske uprave varaždinske Rade Sitar.

Prevencija, ne represija
Od njih je 40 bilo pozitivno na drogu, a 25 je odbilo testiranje, što znači da se opravdano može sumnjati da su konzumirali drogu.

- Uređaj nije nabavljen zbog represije, već zbog prevencije i povećanja sigurnosti u prometu - napominje Rade Sitar.

U Ivancu, Lepoglavi i Bednji pred problemom droga ne kane gurati glavu u pijesak jer znaju da je i na tim područjima ima sve više. Žele, kažu, pomoći prije nego što problemi dođu u fazu kurative jer tada je već kasno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije