Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza analitičara

'Milanoviću u stranci tijesan legitimitet, u javnosti nikakav'

zoran milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.06.2014.
u 20:47

Mislim da Milanović neće raspustiti riječku organizaciju jer bi to još više produbilo raskol

Politički analitičari redom su složni da će se agonija u vladajućoj stranci SDP-u nastaviti, no da prijevremenih izbora ni u stranci ni u državi neće biti. Sve je svedeno pod zajednički nazivnik održavanja stanja da bi se spasile pozicije.

Striptiz stranke

Sociolog Dražen Lalić smatra da je raskol u SDP-u znakovit jer nije uzrokovan političkim stajalištima. Sjednicu Glavnog odbora u subotu opisao je kao striptiz u kojem se pokazalo da se mnogi pojedinci ponajprije brinu samo o sebi, čak ne ni o interesu stranke.

– Najviše su se raskolili po osnovi tko je kome napravio veće usluge, tko o kome više ovisi, tko je kome prijatelj. Ništa od toga ne tiče se života građana – drži Lalić. Iz istog razloga, osobnih interesa, ne očekuje ni prijevremene izbore.

– Ako je netko na poziciji, neće odstupiti zbog općeg interesa. Neki se, a naravno da uvijek ima dobrih i sposobnih ljudi, boje da će ih, odstupe li, zamijeniti gorim i tu su dijelom u pravu. Što da na njihova mjesta dođu kalmete, šukeri... Zato ni Linićeva struja neće provocirati izbore jer bi nosili teret HDZ-ova dolaska na vlast – ocjenjuje Lalić, koji za Milanovića kaže da ima tijesan legitimitet u stranci, a među građanima nikakav.

Predviđa da će na leđima SDP-a ostati golem moralni teret jer se nisu brinuli za opće dobro, a premijerova mu je isprika smiješna. Ne može se, kaže, ispričavati čovjek koji četiri mjeseca nije razgovarao s ministrom Linićem, koji ne razgovara s Toninom Piculom, koji iza sebe ima gafove.

Izbacivanje nepodobnih

Tihomir Cipek kaže da Milanović ima put iz pobjede u poraz.

– Njegova pobjeda dovest će do poraza na parlamentarnim izborima i onda će nastati nova borba u stranci – predviđa Cipek koji se slaže s ocjenom Zlatka Komadine da je Milanovićeva većina Pirova pobjeda. Analitičar Cipek smatra da će Milanović nastaviti izgoniti iz stranke neistomišljenike te da će smijeniti ministre Rajka Ostojića i Miranda Mrsića.

– Mislim da će se do kraja pokušavati riješiti ljudi koji imaju iskustva u donošenju odluka. Ne mislim da će uspjeti, ali će pokušavati i tu će biti srž sukoba u SDP-u – drži Cipek napominjući da se nesposobnost Vlade temelji na tome što se premijer okružio ljudima bez iskustva.

Komentara 33

SL
_Slavonac_
21:09 08.06.2014.

njegova bahatost i nesposobnost dosegla je vrhunac, sada će ga to skupo koštati

BR
Brandfackel2
21:12 08.06.2014.

Kakav je Milanović političar, takav je i Lalić analitičar... Krpa i zakrpa reklo bi se u narodu... Dva produkta propalog sistema, komunistički uhljebi koji u nekoj zapadnoj zemlji mogu preživjeti isključivo skupljajući kovanice na kolodvoru od putnika namjernika za obavljanje male ili velike nužde...

B2
bokida 2
21:20 08.06.2014.

Jedino Milanović nevidi da mu je legitimitet i ugled u javnosti ispod nule.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije