Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJLAND

Lakše ranjen vođa lanjskih prosvjeda u Bangkoku

17.04.2009.
u 10:41

Naoružani napadači napali su rano u petak jednog od vođa prošlogodišnjih prosvjeda u Bangkoku Sondhija Limthongkula, ispalivši u njegoo9u vozilo više od sto metaka pri čemu su ga uspjeli tek neznatno ozlijediti, izvijestila je policija.

Dvojica nepoznatih napadača iz kamioneta su automatskim oružjem izrešetali Sondhijevo vozilo dok je bio na putu prema svojoj televizijskoj postaji.

Sondhi je prošao tek s ogrebotinama, njegov tjelohranitelj pretrpio je lakše, a vozač teže ozljede. Napadači su pobjegli.

Sondhi, vlasnik medijske grupacije, bio je vođa Narodnog saveza za demokraciju (PAD), koji je lani u Bangkoku održao šestomjesečne antivladine prosvjede koji su kulminirali zauzimanjem dviju bangkonških zračnih luka na tjedan dana, što je izazvalo milijunske štete u turizmu i izvozu.

PAD-ove pristaše nazivaju "žute košulje", a čini ih široka koalicija ujedinjena oko cilja da se spriječi politički povratak bivšeg premijera Thaksina Shinawatra, kojeg je 2006. svrgnula vojska.

Svoje prosvjede PAD je prekinuo nakon što je Ustavni sud lani u prosincu raspustio vladajuću Stranku vlasti naroda (PPP), proglasio je krivom za izbornu prijevaru i zabranio političke aktivnosti premijeru Somchaiju Wongsawatu, Shinawatravom šogoru.

Napad na Sondhija dogodio se nakon višetjednih prosvjeda Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD) koja je vjerna bivšem premijeru Somchaiju Wongsawatu.

Tijekom tih prosvjeda, koje su prošlog utorka prekinuli vojska i policija, ozlijeđene su 123 osobe, a dvije su poginule u borbama između lokalnog bangkoškog stanovništva i "crvenih košulja", kako se nazivaju Shinawatrove pristaše.

Trojica vođa UDD-a optuženi su, dok je za 30 raspisana tjeralica, uključujući i Tahaksina koji živi u egzilu od kolovoza 2008. jer je u domovini osuđen na dvije godine zatvora.

Do danas nijedan od PAD-ovih lidera nije pozvan na odgovornost zbog lanjskih prosvjeda.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije