Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višegodišnja dvojba

Lakše je odgovoriti na pitanje za milijun eura nego kada je nastala Hrvatska

Omejec, Šeks, Rudolf
Foto: Pixsell
1/4
20.02.2015.
u 08:02

Znanstveni skup u HAZU pokušat će riješiti višegodišnju dvojbu

Lakše je odgovoriti na pitanje za milijun eura u Milijunašu nego "pogoditi" kada je nastala hrvatska država. Dok i površni poznavatelji svjetske politike znaju da se 14. srpnja u Francuskoj slavi Dan Republike te da se u SAD-u Dan neovisnosti slavi 4. srpnja, situacija s Hrvatskom nije ni izbliza tako jednostavna. Barata se s čak nekoliko datuma. Stoga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odlučila održati znanstveni skup kako bi utvrdila datum kada je nastala država.

Proglašenje samostalnosti

Bivši ministar vanjskih poslova akademik Davorin Rudolf ističe da su u javnosti, ali i sudstvu i znanstvenoj literaturi, odavna dvojbe kada treba slaviti dan državnosti. Neki smatraju da to treba biti 30. svibnja – dan kada je 1990. održano prvo zasjedanje Sabora nakon prvih višestranačkih izbora. Drugi će reći da je to 22. prosinca, dan kada je 1990. donesen Božićni Ustav. Treći zagovaraju 25. lipnja jer je na taj datum 1991. donesena Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske. Četvrti su uvjereni da je to 8. listopada jer je na taj dan 1991. donesena odluka o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ. Peti opet kažu da bi možda trebalo slaviti 15. siječnja jer je na taj dan 1992. EU priznao Hrvatsku. Previše podataka i za povjesničara, a kamoli za "običnog" građanina. Nakon prvih demokratskih izbora Franjo Tuđman proglasio je 30. svibnja Danom državnosti, što su građani odlično prihvatili. Nakon Tuđmanove smrti nova garnitura na vlasti izabrala je navodno "bolji datum" koji se nikada nije "primio". Donijeli su odluku da se Danom državnosti proglasi 25. lipnja. Zatim je donesena odluka da se 8. listopada proglasi Danom neovisnosti. Sada praktično imamo dva dana državnosti, ali je problem što nijedan nije osvojio srce naroda. Nema masovnih okupljanja i slavlja, a vrlo se rijetko mogu vidjeti izvješene zastave. Akademik Davorin Rudolf ističe da nema nikakve sumnje da je hrvatska država utemeljena 25. lipnja 1991. kada je Sabor donio odluku o razdruživanju od Jugoslavije.

Osnovni uvjeti za državu

– Na taj dan Hrvatska je po mojem uvjerenju stekla kvalitete države i međunarodnopravni subjektivitet jer su bili ispunjeni osnovni uvjeti za nastanak države, a to su postojanje teritorija, stanovništvo i vlast – naglašava Rudolf. Vladimir Šeks, koji je bio aktivni sudionik tih povijesnih događaja, slaže se s Rudolfom da je hrvatska država nastala 25. lipnja 1991. jer je u tom trenutku imala sve konstitutivne elemente za postojanje države. Dodaje da je datum međunarodnog priznanja potpuno irelevantan za nastanak hrvatske države. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec ima nešto drukčiji stav. Ona ističe da "datum kada je Hrvatska stekla svojstva suverene države u smislu međunarodnog prava" kreiraju dvije odluke: ona od 25. lipnja 1991. i ona od 8. listopada 1991.

– Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti RH od 25. lipnja 1991. počela je proizvoditi pravne učinke 8. listopada 1991. – objašnjava Omejec. Još samo kada bi ovi državni blagdani zaživjeli u narodu kao što je svojedobno zaživio Tuđmanov 30. svibnja. 

>> 2015. – loša za spajanje blagdana 

>> Dan državnosti: Samo mirnodopski Tuđman može nas izvući iz kolonijalnog ropstva

Komentara 28

MA
MarioG
08:34 20.02.2015.

30.5. je bio baš super datum. veliku su grešku napravili kad su ga ukinuli. jer zapravo nema pravog datuma, nema jasne crte koja označava našu državnost. to je bio jedan proces koji je trajao cca. godinu dana. zbog toga je svaki datum stvar dogovora a 30. svibanj je po meni najbolji datum.

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
08:28 20.02.2015.

Mene zabrinjava i to što indeks priprema u subotu protestni marš protiv "šatoraša", kako ih oni pogrdno nazivaju !!! Valjda žele doći u Savsku i noge im polomiti ?! E to je prvorazredna sramota ravna neviđenom skandalu a najpametnije bi bi bilo dočekati ih usput pa dobro nalemati !

KA
kapunjohan
08:29 20.02.2015.

Datum se mora utemeljiti na dokazima,osobno mislim da g.Rudolf ima pravo.Kad se datum odredi mora se upisati u ustav ,da ga ne može mijenjati svaka,,nova,,vlada po svojoj želji.Stalne promijene datuma umanjuje ,,vrednost,,praznika pa ih zato ljudi doživlavaju neozbiljnlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije