Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odobren novi zakon

Njemačka pojednostavila dobivanje državljanstva: Evo koje se sve promjene uvode

njemačka putovnica
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
02.02.2024.
u 17:35

Što se tiče ograničenja, svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju državljanstvo te zemlje, ubuduće će lakše može doći do njega. Naime, Bundesrat, parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

Naturalizacija će, primjerice, biti moguća nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, a do sada je trebalo proći osam. Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala “posebna postignuća u integraciji”, navodi Fenix magazin

Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, umjesto dosadašnjih osam. Svatko tko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora dokazati svoje usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran, odnosno više ne mora polagati ispit.

Što se tiče ograničenja, svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj. Do sada su oni koji su bez svoje krivnje bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva, a sada će biti iznimaka samo za određene skupine i slučajeve.

GALERIJA Kaos u Bruxellesu: Bijesni farmeri pale vatru, policija se sukobila s njima

njemačka putovnica
1/25

Komentara 5

Avatar barba_barba
barba_barba
10:14 03.02.2024.

Sad si Njemac za dvi kile krompira i šaku mendula.

LU
Lumumba
21:03 02.02.2024.

Idite i uživajte u blagodatima Njemačke. Hrvatska je ipak bolja u puno segmenata.

ZL
zlatnirat
20:45 02.02.2024.

Ako uzmes njemacko drzavljnstvo onda postajes jedan od onih koji su ga stekli azilom i socijalamtom nakon 54 godine boravka i rada u BRD nemoram se brinuti sto imam hrvatsko drzavljanstvo jer imam ista prava kao i nijemci samo oni to vise postivaju da si hrvat, drugo je djeca koja su rodena u BRD i studirali za svoju obitelj i djecu. Vise nijemci vole hrvate (starije i mlade) nego ove toboz nijemce koji pokauzuju straznjicu bogu dok mole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije