Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezime rada

Laburisti: Svaki drugi oporbeni prijedlog došao je od nas

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2014.
u 14:08

U drugom dijelu mandata laburisti će se skoncentrirati na predlaganje zakona s područja gospodarstva

Samo šest zastupnika Hrvatskih laburista u Saboru je predložilo najveći broj oporbenih prijedloga, postavili su najviše zastupničkih pitanja te ostvarilo najveći broj rasprava, pohvalio se danas predsjednik te stranke Dragutin Lesar na konferenciji za novinare posvećenoj rezimeu rada šest zastupnika Hrvatskih laburista u prvoj polovici mandata. Preciznije, svaki drugi oporbeni prijedlog zakona došao je od Hrvatskih laburista, svako drugo zastupničko pitanje u Saboru je došlo od strane zastupnika laburista, kao što je njihova bila i svaka deveta rasprava.

Svi ovi podaci dokaz su da su laburisti "spasili su svaki glas koji su im birači dali", kazao je Lesar. Od ukupno 37 oporbenih prijedloga zakona, 19 su ih u proceduru uputili Laburisti, tvrdi Lesar te dodaje kako ti prijedlozi stoje po 12 mjeseci na dnu dnevnog reda dok ne izgube na aktualnosti.  - Nakon nekoliko mjeseci, vladajući se vraćaju s istim ili sličnim prijedlozima i tada to nije demagogija i populizam, nego posljedica mudrih državničkih odluka – primijetio je Lesar.

Među tim prijedlozima Laburista koji se temelje na prijedlozima smanjenje plaća državnih dužnosnika, odustajanje od "outsorcinga" u zdravstvu, pravno reguliranje referenduma, vraćanje zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15, ukidanje povlaštenih mirovina, povećanje minimalne plaće, oduzimanje protuzakonito stečene imovine kod utaje poreza, ukidanje kredita u "švicarcima"...

U drugom dijelu mandata laburisti će se skoncentrirati na predlaganje zakona s područja gospodarstva. Na pitanje može li izdvojiti bilo što što je aktualna vlada učinila mimo prijedloga laburista, Lesar je izdvojio uvođenje financijske discipline i sprječavanje utaja poreza. Osvrnuo se predsjednik Hrvatskih laburista i na rezultate anketa prema kojoj rejting njegova stranke stagnira, iako je još uvijek treća opcija u Hrvatskoj. - Anketa pokazuje da, kada se mjeri odnos snaga koalicije i stranke koje su najavile pojedinačan izlazak na europske izbore, imamo rast potpore za jedan postotni poen. To nas ohrabruje i to je vjetar u leđa. Ovo je 24 mjesec za redom kada smo stabilno treći – primijetio je Lesar, a na pitanje plaši li se rasta rejtinga ORaH-a Mirele Holy, rekao je da ne strahuje od tog rasta. 

- Anketa pokazuje da je ORaH duboko zagrabio u bazen biračkog tijela, prvenstveno SDP-a i Kukuriku koaliciju. Ne strahujemo jer smatram da je dobrodošla još jedna lijeva stranka na hrvatskom političkom prostoru. Zapravo, samo dvije i postoje – tvrdi Lesar. Izjednačavanje rejtinga SDP-a i HDZ-a vidi kao posljedicu loših ekonomskih i socijalnih prilika. 

- Ovo je prvi put da dva velika bloka zajedno imaju samo 50 posto potpore birača, nikada tako niska potpora njima nije bila. Razlog tome je i što su zadnjih 12 mjeseci te stranke potrošile na nadmudrivanje o povijesnim i ideološkim temama, izostavljajući sučeljavanje na gospodarskim pitanjima, jer imaju podjednaku gospodarsku politiku – objašnjava Lesar.

>> Lesar usporedio legalizaciju 'trave' i prostitucije. Evo što mu je odgovorila Sarnavka!

Komentara 9

EV
evropljanin
16:48 26.03.2014.

sanjajte i dalje.

AN
ANM
17:17 26.03.2014.

Kad se radilo o važnoj stvari (ustav) bili su na strani Jugokomunista! Pa i predcednik stranke sindikalac, zastupnik, uglavnom neradnik, za svoju dobrobit prodat će sve !

SS
sokac sa drave
17:33 26.03.2014.

Za razliku od mnogih politicara nisam cuo nikada gospodina Lesara da lupa gluposti,uvijek zastupa siromasne a kazu takovih je najvise u lijepoj njihovoj.Zato cinjenica da ga bira tako mali broj gradjana jednostavno granici sa perverznoscu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije