Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za Uskrs

KVIZ Nije uvijek trajala 40 dana niti je počinjala u srijedu. Provjerite svoje znanje o Korizmi

Prelijepi zalazak sunca na Sveta tri križa u Makarskoj
Matko Begovic/HaloPix/PIXSELL
14.02.2024.
u 07:55

Kako to bude, običaji su se tijekom stoljeća stvarali, mijenjali, prilagođavali vremenu. Kako je to nekad bilo, a koji običaju su se zadržali do danas, provjerite u kvizu

Čista je srijeda ili Pepelnica. Dan kad Crkva, kao i na Veliki petak, za vjernike propisuje strogi post i nemrs. Početak korizme dan je za pokoru i preispitivanje, označava i početak (simbolično) 40-dnevnog razdoblja do Uskrsa. Osim pripreme za Uskrs, korizma je i vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, molitve i dobrih djela. Ovo je vrijeme mnogim vjernicima posebno drago. Za razliku od blještavog Božića, Uskrs i korizma koja mu prethode mnogo su mirniji, intimniji i duhovniji dani, prilika za introspekciju i razmišljanja o tome kako postati bolja verzija sebe. 

Korizma kakvu je danas znamo nije oduvijek bila takva. Niti je bila 40 dana, niti je post isto trajao, a nije ni uvijek počinjala u srijedu. Kako to bude, običaji su se tijekom stoljeća stvarali, mijenjali, prilagođavali vremenu. Kako je to nekad bilo, a koji običaju su se zadržali do danas, provjerite u kvizu koji samo vam pripremili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije