Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA

Kuzma Kovačić: Oltar domovine ne dam, a u centar treba Tuđmana

Oltar domovine
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
03.03.2016.
u 23:00

– Intencija je da se Nikola Zrinski kao velika europska figura jače naglasi jer se njemu u RH pridaje premalo na važnosti – kaže Ladislav Ilčić

Sabor bi 2016. godinu uskoro trebao proglasiti godinom Nikole Zrinskog. Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu na posljednjoj je sjednici podržao prijedlog da se ova godina posveti Nikoli Zrinskom.

Godina Nikole Zrinskog

Saborski zastupnik, član vladajuće koalicije i predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić smatra da se godina Nikole Zrinskog treba obilježiti snažnije od puke simbolike. Stoga je izašao s inicijativom da se Oltar domovine s Medvedgrada preseli u samo srce Zagreba, u istočni dio Lenucijeve potkove – negdje između Zrinjevca i Tomislavca. No, nakon što je kipar Kuzma Kovačić, autor medvedgradskog Oltara domovine, rekao da tako nešto ne dolazi u obzir, jučer je i Ilčić malo reterirao.

– Vidio sam da je Kuzma Kovačić izrazio skepsu. No ja ni ne inzistiram na tome, to je bio samo moj prijedlog. Intencija je da se Nikola Zrinski kao velika europska figura jače naglasi jer se njemu u Hrvatskoj pridaje premalo na važnosti – rekao nam je jučer Ilčić. Kaže da bi dobro rješenje moglo biti i postavljanje replike Oltara domovine na Tomislavovu trgu, ali i da spomenik Franje Tuđmana na tom mjestu ne bi bilo loše rješenje. Na samom Trgu Nikole Zrinskog šef Hrasta postavio bi interaktivni panel, gdje bi posjetitelji, među ostalim, mogli poslušati i arije iz opere “Nikola Šubić Zrinjski”, ali i doznati više o životu Nikole Zrinskog. Autor Oltara domovine Kuzma Kovačić rekao nam je da Oltar s Medvedgrada nikako ne treba seliti, ali kako bi se na Tomislavovu trgu mogla izraditi njegova replika.

– Osim toga, Franji Tuđmanu trebao bi se podići spomenik u samom središtu Zagreba, negdje na potezu između Zrinjevca i Tomislavca. Trenutačno je u tijeku natječaj za spomenik Franji Tuđmanu na istoimenom trgu na koji ću se ja javiti sa svojim rješenjem, ali svejedno smatram da bi Tuđman trebao dobiti spomenik na prikladnijoj lokaciji – rekao nam je kipar Kuzma Kovačić.

Međutim, i izrada replike Oltara domovine i podizanje spomenika Franji Tuđmanu na potezu između Zrinjevca i Tomislavova trga inicijative su na dugom štapu. I sam nam je Ilčić rekao kako, vezano za svoju ideju, nije kontaktirao nikoga u upravi Grada Zagreba.

Zagreb već ima planove

Iz zagrebačke Gradske uprave doznajemo da sa spomenutim prijedlogom nisu upoznati, no da je riječ o ideji osoba koje očito nemaju pametnijeg posla u životu pa se bave trivijalijama. 

– Zagreb će napraviti spomenik domovini, i to na Trgu Stjepana Radića, odnosno livadi između zgrade gradske uprave i Lisinskog. Natječaj je za umjetničko rješenje u tijeku, otvoren je do 22. ožujka, nakon čega će stručno povjerenstvo odlučivati o dospjelim radovima – kazali su nam iz Gradske uprave. Podsjetimo da je u tijeku i natječaj Grada Zagreba za idejno rješenje za spomenik Franji Tuđmanu koji će se postaviti na još uvijek neuređenom Trgu Dr. Franje Tuđmana na Črnomercu. Taj natječaj traje do 8. ožujka, a rezultati se očekuju do 21. ožujka. U početku je postojalo ograničenje visine od četiri metra, no to je ukinuto pa bi Zagreb mogao dobiti najviši spomenik Franji Tuđmanu i nadmašiti onaj u Makarskoj, koji je s postoljem visok 4,8 metara.

>> Bi li se Oltar domovine mogao preseliti kao Spomenik domovini u grad?

>> Oltar domovine prepušten je zaboravu

Komentara 4

CR
CROLINDA
08:18 04.03.2016.

a prije svega toga bi se moralo ukinuti Trg maršala Tita u Zagrebu - nikoja vlada koja podržava Trgove maršala Tita u državi Hrvatskoj ne može imati poštovanje hrvatskog naroda i nema blagoslova ni napretka za državu Hrvatsku dok sese god ne lustriraju Trgovi maršala Tita - Trg maršala Tita preimenovati u Trg žrtava komunizma i tek tada i ne prije toga će hrvatska država i hrvatski narod imati poštovanje drugih i samopoštovanje i dostojanstvo i dobiti Božji blagoslov za spokojan i normalan život neopterećen podjelom i prošlošćarenjem - mir naraštajima - bez zadovoljštine i mira mrtvima neće biti mira ni živima - ništa prije toga – bez toga se opterećenje i podjele samo odgađaju i prenose i na buduće hrvatske naraštaje - šta je Križni put bio nego pokretni koncentracijski logor u kojem su nakon dakle nakon proglašenja svršetka rata mučene i likvidirane tisuće i tisuće najobičnijih civila a mi i dandanas imamo u svojoj državi u državi Hrvatskoj imamo visokopozicionirane političare i povjesničare koji javno opravdavaju i odobravaju taj Brozov genocid a mi i dandanas imamo ekstrasramotne zapanjujuće pojave poput poput Trgova maršala Tita – to izravno i suštinski vrijeđa i žrtve Domovinskog rata i žrtve Križnog puta i sve žrtve jugokomunističkog totalitarnog režima i sve normalne domoljube – Josip Broz je do smrti bio satrap za Hrvate i neprijatelj i progonitelj ideje o ikakvoj slobodi Hrvatske – od toga Savla nikada nije postao sveti Pavle on je bio 100% protiv samostalnosti i neovisnosti Hrvatske za razliku recimo od Tuđmana koji je bio 100% za Hrvatsku -

Avatar mama mia
mama mia
13:52 04.03.2016.

Kud će te s kipom kad ga se lustrira najprije kao nositelja zvjezde a onda kao progonitelja Hrvatskih građana Srpske nacionalnosti

ST
Starotopoljanin
10:38 04.03.2016.

Pope kosicu,tito je rus,a tvoj joza je bio zamjena.ne budali i nebudi naivan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije