Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvrijedio šijite

Kuvajtskom književniku sedam godina zatvora zbog tweeta

'twitter_nnn_unu_290212'
''
10.04.2012.
u 13:34

Osim što će u zatvor na sedam godina, mora platiti i odštetu od 18.000 dolara, a sve zbog \"objave lažnih tvrdnji o sektaškim podjelama u zemlji\"

Kuvajtski korisnici Twittera moraju biti jako pažljivi ili bi, kao i književnik Mohammad al-Mulaifi, mogli završiti u zatvoru. Naime, nije al-Mulaifi prva osoba koja je imala problema s kuvajtskim vlastima zbog postova objavljenih na svom Twitter-profilu, ali on je zbog objavljenog "teksta" završio u zatvoru. Kuvajtski sud osudio je Al-Mulaifija na sedam godina zatvora te novčanu kaznu od 18.000 dolara zbog vrijeđanja šijitske manjine u jednoj od svojih objava. U obrazloženju presude navedeno je da je književnik objavio lažne tvrdnje o sektaškim podjelama u zemlji čime je uvrijedio šijite i njihove učenjake te nanio štetu kuvajtskom ugledu.

Al-Mulaifi uhićen je u veljači, donosi Reuters, a njegove objave na Twitteru izazvale su prosvjede šijita.

Bez obzira na popularnost Twittera mnogi su u Kuvajtu kažnjeni zbog objava na svojim profilima. Tako je u ožujku uhićen šijit koji je uvrijedio proroka Muhameda iako on tvrdi da sporni tekst nije objavio on nego da mu je profil hakiran. Zbog njegovih navodnih objava sunitski aktivisti prošlog su tjedna prosvjedovali osuđujući njegove napise, dok su neki od članova parlamenta tražili ekstremnije mjere pa čak i pogubljenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije