Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI NADBISKUP

Kutleša predvodio svetu misu u Mariji Bistrici, poslao poruku majkama: 'Prenesite svojoj djeci vjeru'

Brojni vjernici na blagdan Velike Gospe došli u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/7
15.08.2023.
u 14:10

Nadbiskup je u propovjedi na središnjoj misi u Mariji Bistrici istaknuo da je Marija napravila veliki iskorak, ali da se u životu ne može napraviti iskorak bez čvrstog držanja za korijenje.

Deseci tisuća vjernika okupili su se u utorak u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, gdje je misu u povodu Velike Gospe predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša koji je istaknuo da se u životu ne može napraviti iskorak bez čvrstog držanja za korijenje. Nadbiskup je u propovjedi na središnjoj misi u Mariji Bistrici istaknuo da je Marija napravila veliki iskorak, ali da se u životu ne može napraviti iskorak bez čvrstog držanja za korijenje.

"To nam kaže papa Franjo. Čovjek bez korijenja i prošlosti, bez osjećaja i pripadnosti narodu i crkvi, ne poznaje niti razumije samoga sebe. Zdrav osjećaj pripadnosti ne rađa bolesnim nacionalizmom u odnosu na narod ili pak vjerskim fanatizmom i zatvorenošću u odnosu na pripadnost katoličkoj crkvi, već ponosom koji ne ponižava drugoga i drugačijega, ali voli i podupire svoje”, istaknuo je Kutleša.

Dodao je kako smo danas svjedoci da je gubitak katoličkih korijena i jasnog nacionalnog identiteta na zapadu doveo do gubitka osjećaja pripadnosti i odgovornosti za društveni život, što ima svoje konkretne posljedice. "Na mnogim poljima društvenog života pokazuje se rušilački, destruktivni nagon pojedinaca, vidljiv u negativizmu i osporavanju bilo kakvih plemenitih nastojanja ili pokušaja rada za opće dobro", rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

Nadbiskup Kutleša kazao je i da nam je Marija ostavila trag ljubavi, Isusa Krista, te da nam se valja zapitati kakvu baštinu mi ostavljamo generacijama koje dolaze nakon nas. Posebno se obratio majkama, kazavši kako Crkva posebno gleda na njih i njihovo poslanje. "Prenesite svojoj djeci vjeru u Boga...Drage majke, čuvajte obiteljsku molitvu, molitvu Gospine krunice. Vi poput Marije i u najtežim trenucima znate svjedočiti nježnost i moralnu snagu”, kazao je u svojoj homiliji nadbiskup Kutleša.

Nadbiskup je istaknuo da je Marija Bogorodica, majka u čijem se krilu začela ljudska narav i koja je prihvatila poslanje i pokazala nam put do neba. "Danas promatramo Marijin život, život žene koja je prihvatila svoje poslanje i koja nam pokazuje da na koncu našega života i poslanja ne stoji ništavilo”, kazao je Kutleša.  Dodao je da je između Marije i njezina uznesenja na nebo stajalo životno poslanje, prekrasni božji dar te da je isto sa svakim od nas.

POVEZANI ČLANCI:

"Između nas i nebeske slave stoji ispunjenje naše životne misije i naš životni put isprepleten je odlukama i životnim koracima. Svaki naš životni odabir, veći ili manji, zapravo je sudbonosni trenutak u kojemu se odlučujemo za Boga ili protiv Boga”, naglasio je zagrebački nadbiskup. Misi je nazočio i potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je rekao da ga raduje veliki broj vjernika.

"Čestitam svim vjernicima ovaj veliki blagdan s molitvom prema našoj nebeskoj majci da nam pomogne nositi se s izazovima kojih ne nedostaje, svakodnevno pred nas se stavljaju mnogi tereti. Zato se danas ovdje molimo našoj nebeskoj zaštitnici”, rekao je Medved.

>> VIDEO FOTO Tisuće vjernika prisustvovalo hodočašćima u marijanska svetišta

Brojni vjernici na blagdan Velike Gospe došli u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke
1/71

Komentara 3

BR
Brdo
22:50 15.08.2023.

Svetu misu? A postoji i neka misa koja nije sveta?

FR
franjo
20:43 15.08.2023.

Žene u katoličkoj crkvi su obespravljene i služe samo kao sluge muškom klanu. O čemu ovaj priča ?

DU
Deleted user
14:57 15.08.2023.

majke, trošite se jer pischka nije sapun, nece se istrositi, a zivot je kratak i brzo prođe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije