Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Čovjek nije otok'

Kutleša: Budite svjesni odgovornosti vlastitih izbora

Zagreb: Dražen Kutleša predvodi  misu Svih svetih na Mirogoju
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL
1/13
01.11.2023.
u 18:28

Čovjek nije otok, već protok i most prema drugima, poručio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša koji je predvodeći misu na svetkovinu Svih svetih na Mirogoju pozvao vjernike da budu svjesni "odgovornosti, težine, složenosti i posljedica" vlastitih izbora.

"U vremenu u kojem živimo, gdje se kroz digitalne niti i stvarne susrete tkaju sve tješnje i neizbrisive ljudske veze, postaje nam jasnije da čovjek nije otok, već protok i most prema drugima", rekao je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji je prvi put predvodio misno slavlje i molitvu za pokojne na zagrebačkome groblju Mirogoju. Dodao je da svaka osoba ima moć oblikovati svijet u kojemu živimo, no da je ta moć "blagoslov, ali i poziv na odgovornost stoga se ne bi smjela olako shvatiti i zanemariti". "Pozvani smo biti svjesni odgovornosti, težine, složenosti i posljedica naših izbora", kazao je.

Vjernici su se okupili kako bi proslavili svetkovinu Svih svetih i Bogu uputili pobožne molitve za pokojne. "U sjeni križa, koji je jednako simbol Kristove patnje kao i vječne slave, mi smo rođeni na novi, neumrli život kroz sakrament krštenja. Tu, pod tim istim križem, živimo kao hodočasnici koračajući prema vječnosti. I, na koncu, u toj istoj, blaženoj sjeni, prelazimo prag iz ovog svijeta u obećanu vječnost", rekao je Kutleša. "Dok se pripremamo za svoj izlazak sa scene ovog svijeta, neka nas vodi svijest da će naša životna priča, sa svim njezinim svjetlima i sjenama, biti upisana u vječni spomenar Božje ljubavi", rekao je.

VEZANI ČLANCI 

Kutleša je podsjetio da već četvrtu godinu svetkovinu svih svetih, zbog zagrebačkog potresa, obilježavaju izvan crkve Krista Kralja.  "Ovo groblje, kao i ova crkva, spomenik je naše povijesti, hod našom crkvenom, kulturnom, znanstvenom, gospodarskom i političkom prošlošću", rekao je zagrebački nadbiskup. 

VIDEO Povodom Svih Svetih građani obilaze groblja diljem Hrvatske

Komentara 6

22
224
07:40 02.11.2023.

Crkva nam se uvaljala u blagostanju, u svojoj samodostatnosti za vjernike i naciju ih baš i nije previše briga..... Svećenici (dobra većina) nam se ponašaju raskalašeno kao "seoski momci", voze bijesne aute, motore, nerijetko se (polujavno) š valeraju, članovi suu lovačkih društava sa vrhunskom opremom (što je nespojivo sa službom koju obavljaju). Slušam (skoro) svake nedjelje uopćene i jako izbalabsirane poruke s oltara s ciljem "netalasanja". Hrvati dolaze na mise (I DOLAZITI ĆEMO) jer je (nama starijima) to u genima ali bi crkveni velikodostojnici trebali malo razmisliti jer je puk jako nezadovoljan i "šapuće". Bio bih stvarno nesretan ako postane "nezainteresiran" (a na "dobrom smo putu" da se tako nešto počne dešavati).

MI
Mikis
19:19 01.11.2023.

Ne razumijem zasto nisu usta puna naseg porfirija o hrvatskom svijetu i sto malo ne prica o patnjama i situaciji Hrvata na balkanu. Sto stalno kozmopolitske teme za sve, gdje je tu etno religijsko mitomansko forsiranje na svoj mlin. Bas cudno. Ja se navikao gledati da je u bozjih ljudi iz balkana najvaznija nj nacija i sirenje nj interesa. Da je barem onda nas "porfirije" pricao o Bg biskupu koji je slovenac ili ajde ako je bas nadviskup za cijeli svijet mogao je o socijalnim pitanjima i stanju siromasnih u Hr i balkanu, to ne bi bilo mijesanje u politiku niti nacionalizam religijskog djelovanja kao neki na balkanu kojima je sve oprosteno na vaskrse, pa da propovjeda komunizam za obespravljene kao sto je i sam Isus

M3
Miške 3
03:27 02.11.2023.

Ovo je živa sotona, vidite taj podli pogled.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije