Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talenti s bolidom

Kutinčanin Igor Felc vodeći konstruktor studentske Formule

\'RIJEKA, 11.08.2010. TEHNIEu0300KI FAKULTET, RITEH RACING, FORMULA STUDENT,   SNIMIO: SANDRO RUBINIÆ\'
18.01.2011.
u 14:51

Bilo bi dobro kad bi nam i netko iz Sisačko-moslavačke županije odlučio pomoći u daljnjem razvoju bolida, kaže Felc

Mladi Kutinčanin Igor Felc, student 3. godine Tehničkog fakulteta u Rijeci i stipendist Sisačko-moslavačke županije, među vodećim je konstruktorima na svom fakultetu i član Riteh Racing Teama Hrvatske koji sudjeluje na utrkama Formule student.

Silverstone i Hockenheim

Tim okupljen na Sveučilištu u Rijeci radi od 2008. godine na izgradnji omanjeg bolida Formule, od 90 konjskih snaga, a od ove sezone natječu se u utrkama Formule student. Uspješno su nastupili na pravim Formula 1 stazama u Silverstoneu (Engleska) i Hockenheimu (Njemačka), gdje su zauzeli između 30. i 40. mjesta u konkurenciji 80 bolida iz cijelog svijeta.

Stalnu postavu Riteh Racing Teama Hrvatske uz Igora Felca čine i Robert Blažić, Velibor Vučković, Ivan Maglica, Hrvoje Novak, Goran Tomac, Danijela Turk i Andrea Arbula. Zajedničkim snagama, i uz potporu fakulteta, uspjeli su konstruirati i sastaviti pravi mali bolid Formule, koji za 3,2 sekunde može razviti brzinu od 100 km/h, a težak je 250 kilograma. Budući da im za nastup na utrkama Formule student treba dosta novca, Igor se nada pomoći i svoje sredine.

– Bilo bi dobro kada bi nam i netko iz Sisačko-moslavačke županije odlučio pomoći u daljnjem razvoju studentske Formule – kazuje Igor. Naime, studenti djeluju u skromnim uvjetima, a bolid su realizirali utrošivši na tisuće sati mukotrpnog i iscrpljujućeg rada za računalom i u radionici fakulteta. A da nisu rastrošni pokazuje i prva nagrada za najekonomičniju konstrukciju, koju su osvojili na prezentaciji troškova vozila u Hockenheimu.

– Moj je najveći doprinos Formuli bio na razradi geometrije ovjesa, performansama trkaćeg bolida i sustavu kočenja – kazuje talentirani Felc.

Najzahtjevnije natjecanje

Formula student međunarodno je natjecanje studenata u konstruiranju, izradi, u utrci prototipa malog trkaćeg bolida i prezentacije poslovne studije. Riječ je o najcjenjenijem i najzahtjevnijem natjecanju studenata tehničkih znanosti na svijetu, jer se vidi realizacija znanja na samom terenu, a riječka ekipa, koja uključuje Kutinjanina Igora Felca, odlično brani boje Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije