Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKIDANJE IMUNITETA

Kuščević: Ne bojim se, napokon imam priliku dokazati nevinost

Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.08.2019.
u 20:33

"Nisam još vidio optužbe. Kad vidim konkretno optužbe, koliko su uopće ozbiljne, onda ću izabrati odvjetnika, ako to bude uopće potrebno", rekao je

– Nema razloga da se skrivam iza zastupničkog imuniteta, konačno ću imati priliku dokazati nevinost pred nadležnim tijelima. Potpuno sam miran i ničega se ne bojim – rekao nam je Lovro Kuščević, bivši ministar uprave i bivši politički tajnik HDZ-a nakon što je DORH, poslije izvida i pretrage nekretnina, od Mandatno-imunitetnog povjerenstva zatražio skidanje imuniteta Kuščeviću jer ga terete za kazneno djelo zlouporabe ovlasti i položaja dok je bio načelnik Općine Nerežišće na Braču.

Nije angažirao odvjetnika

Kuščević još nije angažirao odvjetnika, nego će čekati da ga DORH službeno obavijesti o inkriminacijama pa će sukladno tome angažirati branitelja. Večernji list neslužbeno doznaje da je DORH u svom zahtjevu za skidanje imuniteta obrazložio da Kuščevića tereti zbog toga što je svom šogoru omogućio kupnju stana iz programa POS-a te za izmjene i dopune Prostornog plana Općine Nerežišće u sklopu kojih je njegova štala prenamijenjena u stambeni objekt.

Kuščević je, navodi DORH, kao predsjednik povjerenstva vezanog za POS svom šogoru omogućio kupnju POS-ova stana po povoljnim uvjetima. Kada je riječ o izmjenama Prostornog plana, DORH, neslužbeno doznajemo, obrazlaže da je Kuščević kao tadašnji načelnik Općine Nerežišće išao u promjene Prostornog plana s namjerom da svoju štalu za uzgoj kunića i peradi prenamijeni u stambeni objekt bez primjene propisanih procedura izmjena prostornog plana.

– Sve je u redu, ja sam za pravnu državu i da svaka institucija radi svoj posao – odgovorio je Kuščević na pitanje boji li se istražnog zatvora i je li očekivao da će karijeru ministra završiti kao netko tko je predmet istrage USKOK-a.

– Hrvatska ima dobar sustav i ja i dalje vjerujem u pravnu državu pa će se utvrditi sve činjenice – rekao nam je Kuščević koji pokušava ostaviti dojam da ga nagli obrat u njegovoj političkoj karijeri odveć ne uzrujava. Kuščević nije jedini ministar iz Vlade Andreja Plenkovića koji je predmet DORH-ovih/USKOK-ovih istražnih ili predistražnih radnji.

USKOK se, pisali su mediji, bavi i aferama koje se vežu uz bivše ministre Gorana Marića, Tomislava Tolušića i Gabrijelu Žalac. Kuščević i Goran Marić sami su podnijeli ostavke nakon što su se mediji danima bavili njihovim aferama, u slučaju Kuščević zbog prenamjena zemljišta, u slučaju Marić zbog načina stjecanja nekretnina, dok je premijer Plenković u sklopu rekonstrukcije Vlade zbog afera smijenio Tolušića i Gabrijelu Žalac.

Tada je smijenjena i ministrica socijalne skrbi Nada Murganić, ali ne zbog afera kojima bi se bavio USKOK. Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva trebala bi biti početkom idućeg tjedna, najavio je šef tog Povjerenstva Žarko Tušek, a na njoj će Kuščeviću biti skinut imunitet saborskog zastupnika. Službenih komentara iz Vlade i HDZ-a danas nije bilo.

Grmoja: Spirala korupcije

– Očito su HDZ i Plenkovićeva Vlada uhvaćeni u spiralu korupcije – ocijenio je SDP-ovac Gordan Maras. Mostovac Nikola Grmoja podsjeća da je Kuščević došao pod povećalo javnosti kada je postao politički tajnik HDZ-a i ministar uprave.

– Koliko još ovakvih slučajeva ima, a da za njih nećemo saznati? Istraga protiv jednog bivšeg ministra ne čini sustavnu borbu protiv korupcije – komentirao je Grmoja.

Ključne riječi

Komentara 39

ME
medvedgrad
17:19 29.08.2019.

Ako novinari i rulja kazu da je kriv, nema.sto istrazivati.

Avatar Anti-NWO
Anti-NWO
16:51 29.08.2019.

Pošten čojek!...Pošteno!

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
16:43 29.08.2019.

Bez brige Lovro, svi smo zate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije