Šetnja prekrasnim krajolikom Crikveničko - vinodolske rivijere, vožnja brodom uz obalu do nekih lokacija, druženja uz pjesmu i dobro vino, a sve zbog - škampa! Odlična atmosfera, smijeh, pjesma, upoznavanje novih ljudi, druženje vladala je u sklopu jednodnevnog druženja koje su tri turističke zajednice – Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, organizirale kako bi najavile jedinstvenu manifestaciju koju će gostima ponuditi u proljeće iduće godine - Festival škampi! Za to se svakako pripremite, jer riječ je doista o jedinstvenom doživljaju koji spaja uživanje u prirodi, šetnju, vožnju brodom, autobusima kako biste obišli restorane i određene lokacije u prirodi na kojima ćete kušati ovu jedinstvenu namirnicu pripremljenu na niz načina.
Tri turističke zajednice osmislile su projekt i na ovaj ga način promovirale kako bi promovirale Crikveničko-vinodolsku rivijeru kroz eno-gastro ponudu i vrhunsku namirnicu po kojoj je ovo područje posebno – škamp. Projekt je prepoznat od strane Hrvatske turističke zajednice koja je kroz Fond za udružene TZ-ove dodijelila sredstva za realizaciju nove eno- gastro priče koja u fokusu ima promociju škampa kao namirnice, Rivijere kao destinacije te cijelog Kvarnera kao područja veoma važnog u eno-gastro kontekstu cijele Hrvatske. Riječ je o festivalu koji pokazuje bogatstvo gastronomije Crikveničko-vinodolske rivijere spajajući tako plavo more i zeleno zaleđe. Festival škampa traje od 6. do 15. lipnja i već je prve godine održavanja motivirao mnoge goste na šetnju netaknutom prirodom Vinodolske općine, uživanje u ljepotama Crikvenice i Novog Vinodolskog koje možete istražiti biciklima, brodom ili laganom šetnjom sve dok ne odaberete svoju gastro oazu u kojoj ćete uživati u škampu.
Festival škampa tako, osim što pokazuje bogatstvo gastronomije Crikveničko – vinodolske rivijere, povezuje tri turističke zajednice ovog kraja i nudi uživanje u divnim outdoor aktivnostima. Glavna zvijezda, škamp, ovdje se stoljećima priprema klasično - na buzaru, na grilu ili u orzotu, što je zbog posebnog okusa ove namirnice pravi gastro doživljaj. No, festival pomiče granice te nudi i maštovito kreirane tanjure. Tako se repovi škampa mogu kušati u tempuri na slatko, s aromatiziranom palentom i aioli umakom (restoran Lemoon), kao dio rolade sa skutom i jagodama (restoran Burin), u orzotu s espumom od skute (restoran Dida), na salatu sa svježim namirnicama ovog kraja ili kao glavni sastojak uz pečenu skutu (Oris catering / pizzeria Nava), frigani u tempuri od kave, badema i pistacija (konoba Lucija) ili u kombinaciji s pršutom na ukusnim zalogajima (konoba Pod orajem).
Za one koji vole spojiti more i unutrašnjost ove divne destinacije festivalu se pridružila i Vagabundina koliba s ukusnim polpetama od koprive, dinstanim ječmom te divnim zalogajima u kojima dominira namaz od medvjeđeg luka na domaćem kruhu. Na ovom mjestu ćete dan započeti prirodnim sokovima od kadulje ili bazge, a u potrazi za gastro adresama na kojima dominira škamp budite spremni na osvježenje selekcijom vina Vinske kuće Pavlomir. Uz škamp se odlično kombinira pjenušac San Marino, žlahtina (šampion Vinistre) i rose (šampion Kvarner International Wine Trophy). U spomenutim jelima i neizostavnoj kapljici vina smo uživali na promotivnoj turi održanoj 6. lipnja, a čime sve možete počastiti svoja nepca do 15. lipnja u određenim restoranima Crikveničko – vinodolske rivijere provjerite na MENI - Festival škampa.
Kušajte škamp, vrhunski morski specijalitet pripremljenu na niz načina-Ovom pilot turom najavljujemo manifestaciju Festival škampa koja će se održati u proljeće 2026. godine kao novi gastro- turistički proizvod, upravo u godini kada je Kvarner nositelj titule Europske prijestolnice gastronomije. Po interesu brojnih posjetitelja, naših partnera i medija, mogu samo zaključiti da je novi proizvod naše Rivijere nešto što privlači brojne zaljubljenike. Zašto baš škamp? Zato što je vrhunski morski specijalitet i simbol je naše destinacije, posebno Vinodolskog kanala, gdje obitavaju škampi veći i ukusniji od onih u otvorenom moru zbog vrste tla, temperature mora te velikog broja izvora, odnosno kombinacije bočate i morske vode - kazala je Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice.